Biden ei syyttä nimeä Putinia sotarikolliseksi

Venäjän sotarikosten tutkinta on tärkeä osa Ukrainan tukea ja tulevaa jälleenrakentamista.

Siviilit ovat jääneet Venäjän hyökkäyksen uhreiksi Mariupolissa.

18.3. 16:30

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui keskiviikkona Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia sotarikolliseksi. Viesti on vahva ja kertoo siitä, että Yhdysvallat haluaa Putinin vallasta. Samalla Yhdysvallat tekee muillekin kuin Kiinalle selväksi, että tuki Venäjälle vaikuttaa suhteisiin Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat käyttää Venäjää vastaan kovaa poliittista ja taloudellista valtaa. Venäjää vastaan on käytettävä myös kaikkia kansainvälisen oikeuden ja juridiikan tarjoamia keinoja.

Sodalla on YK:n peruskirjaan ja Geneven sopimuksiin kirjatut sääntönsä, joiden ytimessä on siviilien suojelu. Venäjän lista sotarikoksista pitenee päivä päivältä, kun se iskee Mariupolin lastensairaalaan ja siviilejä täynnä olevaan teatterirakennukseen eikä päästä ilman ruokaa ja vettä olevia ihmisiä saarretuista kaupungeista. Biden saattoi kommentillaan varoittaa Venäjää myös kemiallisten aseiden käytön seurauksista.

Putinin saaminen juridiseen vastuuseen sotarikoksista ei ole helppoa eikä välttämättä edes todennäköistä. Silti sotarikokset pitää yrittää estää ja tehdyt tutkia ja selvittää joka tasolla. Se on tärkeä osa Ukrainan tukea ja tulevaa jälleenrakentamista.

Haagin kansainvälinen sotarikostuomioistuin ICC on osoittanut merkityksensä, vaikka Yhdysvallat, Kiina, Intia ja Venäjä eivät ole sen jäseniä. Entisen Jugoslavian ja Ruandan sotarikostuomioistuimet perustettiin YK:n turvaneuvoston päätöksillä, mutta nyt Venäjä on veto-oikeudellaan halvaannuttanut turvaneuvoston.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kerää nyt Ukrainassa tietoja sotarikoksista. Sen raportit ovat tärkeitä tulevissa prosesseissa. Niitä voidaan käyttää kansallisissa, alueellisissa ja kansainvälisissä tuomioistuimissa, kun sotarikoksiin osallistuneita toivottavasti joskus saatetaan vastuuseen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?