Helsingin keskustaan on suunnitteilla uusi upea rantaraitti

Makasiinirannan suunnittelukilpailun neljä finalistia ottavat varsin hyvin huomioon ikonisen ympäristön vaatimukset.

Eteläsataman Makasiinirantaan on suunnitteilla rakennusten lisäksi uusi rantaraitti Kauppatorilta Kaivopuistoon.

23.3. 16:30

Eteläsataman Makasiiniranta on yksi Helsingin arvokkaimmista paikoista. Alueella on nyt sataman toimintoja ja terminaalirakennuksia. Mahdollisesti jo viiden vuoden kuluttua alue tulee kaupunkilaisille ja myös matkailijoille uudenlaiseen käyttöön.

Alueen suunnittelukilpailu on nyt edennyt vaiheeseen, jossa yhdeksästä kilpailuehdotuksesta neljä on valittu finaaliin. Tuomaristo valitsee näistä voittajan loppusyksyllä. Ehdotukset olivat kommentoitavina Kerro kantasi -palvelussa alkuvuonna.

Finaaliin pääsivät ehdotukset Ahti, Boardwalk, Makasiinipromenadi ja Saaret. Ahti sai tuomaristolta kehuja muun muassa Itämeri-teemasta ja Boardwalk veistoksellisesta arkkitehtuurista. Makasiinipromenadi toimii tuomariston mielestä ”arvokkaan kulttuuriympäristön harmonisena jatkumona”. Saaret taas on ”tasapainoinen ja kokonaisvaltainen”.

Rakennusten on sovittava yhteen niin Esplanadin empiretalojen kuin lähistön arvokkaiden puistojenkin kanssa. Ehdotuksissa onkin otettu varsin hyvin huomioon ympäristön ikoninen ja historiallinen luonne. Tähtitorninmäeltä näkyvät jatkossakin sekä meri että Tuomiokirkon siluetti.

Finalisteista yksikään ei tarjoa suurta rakennusmassaa, vaan ehdotuksiin kuuluu useita pienempiä rakennuksia. Erityisen kiinnostavaa on, mitä jää rakennusten väliin ja ympärille. Kävelijöille ja pyöräilijöille on avautumassa upea rantaraitti Kauppatorilta Kaivopuistoon. Samalla Makasiinirantaan tulee kahviloita, ravintoloita ja erilaisia kulttuuritiloja, jotka houkuttelevat pysähtymään.

Alueelle on tulossa myös arkkitehtuuri- ja designmuseo, josta järjestetään oma suunnittelukilpailu. Laivat poistuvat Eteläsatamasta, kun Tallinnan-liikenne keskitetään Länsisatamaan ja ruotsinlaivat Katajanokalle. Helsingin ydinkeskustan merellinen julkisivu saa näin kerralla uuden ilmeen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?