Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla

Korot ja inflaatio nousevat yhtä aikaa.

Helsingissä asuntojen hinnat nousivat pandemian aikana kovaa vauhtia.

25.3. 16:30

Kansainvälinen järjestelypankki, keskuspankkien keskuspankki BIS, varoittaa, että kehittyneiden talouksien asuntomarkkinoilla piilee vaara.

Koronaviruspandemian aikana asuntojen hinnat nousivat melkein kaikkialla. Perinteisesti taantumissa hintojen nousu on pysähtynyt – hinnat ovat jopa laskeneet. Nyt niin ei käynyt, mitä selittää valtava, pandemian kielteisiä vaikutuksia tukahduttava rahatulva, joka tuli keskuspankeista ja hallituksilta.

Nyt suunta muuttuu ja aika nopeastikin. Ohjauskorko nousee Yhdysvalloissa – tänä vuonna vielä monta kertaa. Euroopan keskuspankki ei ole koron nostoista päättänyt, mutta suunta on Euroopassakin kääntynyt ja rahavuoksi pienenee. Samaan aikaan osuu pandemian aiheuttamien toimitusvaikeuksien, Ukrainan sodan ja Venäjän pakotteiden aiheuttama hintojen nousu. Energian hinta nousee väistämättä. Samoin käy monille elintarvikkeille ja rakentamisen tarvikkeille.

Suomi ja Suomen asuntomarkkinat ovat ehkä suojassa maailman vastatuulelta. Mutta näinhän sitä sanottiin myös 15 vuotta sitten, kun finanssikriisistä puhuttiin. Toinen Suomen – ja samalla muunkin maailman – asuntomarkkinoihin vaikuttava tekijä on se, kuinka väliaikaisia hintoja nostavat tekijät ovat. Ainakin Euroopan keskuspankki tuntuu uskovan, että ”väliaikaista kaikki on vaan”.

Tulkinta tuntui paljon perustellummalta viime vuonna. Vähemmän perustellulta se maistui jo alkuvuonna. Nyt tulkinta on pahoissa vaikeuksissa. Ukrainan sota voi kyllä päättyä, mutta Venäjän-vastainen taloussota kestää vielä kauan, ehkä vuosia. Vladimir Putinin hallinnon kanssa ei voi mainettaan varjeleva länsiyhtiö enää asioida. Eurooppa katkoo sidoksiaan venäläiseen energiaan, ja tämä hintoja nostava prosessi ei ole hetkessä ohi.

Asuntomarkkinat voivat olla se venttiili, josta ylipaine lännessä purkautuu. Asuntojen hintojen lasku voi heikentää kuluttajien luottamusta ja kulutusta sekä työntää talouksia taantumaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?