Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksesta ei saatu takkia, mutta kelvolliset housut

Hallitus ei saa uudistettua nykyistä maankäyttö- ja rakennuslakia kokonaan. Niinpä laki jaetaan kahtia ja rakentamisen sääntely siirretään omaan erilliseen lakiinsa.

Asuntojen perustuksia rakennettiin tammikuussa Tampereella.

27.3. 16:30

Hallitus otti lusikan kauniiseen käteen ilmoittaessaan, ettei maankäyttö- ja rakennuslakia saada uudistettua kokonaan tällä vaalikaudella. Ympäristöministeri Emma Karin (vihr) mukaan hallitus antaa syksyllä eduskunnalle esityksen uudeksi rakentamislaiksi, mutta maankäytön osalta uudistus jää toistaiseksi tekemättä.

Hallitus siis jakaa vanhan maankäyttö- ja rakennuslain kahtia, kun se siirtää rakentamisen sääntelyn omaan erilliseen lakiinsa. Niin maankäyttöön eli esimerkiksi kaavoitukseen liittyvät kiistat eivät jarruta rakentamisen sääntelyn uudistamista.

Maankäyttö- ja rakennuslaki on nykyisellään valtava paketti, joka sääntelee muun muassa sitä, miten ja minne Suomessa rakennetaan sekä millaisin ehdoin ympäristöä muokataan. Laki koskettaa siis kaikkia. Kansallisvarallisuudesta noin puolet on kiinni rakennuksissa.

Lain uudistaminen tiedettiin tärkeäksi. Vuonna 2000 voimaan tullut laki on jäänyt ajastaan jälkeen. Perustuslakikin on muuttunut.

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen tiedettiin jo ennalta vaikeaksi. Valmistelu meni ensin hallituksessa poliittiseen jumiin, sitten maankäyttöä koskevat esitykset saivat lausuntokierroksella murska-arviot.

Päätös tehdä nyt erillinen rakentamislaki oli oikea. Rakentamisesta syntyy kasvihuonepäästöjä, ja rakennettu ympäristö käyttää huomattavan osan energiasta. Siksi lakiin tulevat tekniset vaatimukset rakennusten vähähiilisyydestä ja elinkaaresta on hyvä saada voimaan nopeasti. Ei ole syytä jäädä odottamaan sopua maankäytön sääntelystä.

Vanhan lain jakaminen on ylipäätään järkevää, sillä näin laeista saadaan hallittavampia kokonaisuuksia ja niitä on helpompi muuttaa. Tervetulleita ovat myös lupakäytäntöihin suunnitellut muutokset, jotka sujuvoittavat rakentamista.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?