Venäjän puheita on syytä epäillä

Venäjän edustajat kertoivat Venäjän joukkojen vetämisestä Kiovan ja Tšernihivin alueelta.

Venäläinen asemies käveli maanantaina Mariupolissa, jonka Venäjä on tuhonnut lähes kokonaan pommeilla ja tykistöllä.

31.3. 2:00

Venäjän ja Ukrainan rauhankeskusteluista Istanbulista ehti jo levitä toivoa, kun Venäjän edustajat kertoivat Venäjän joukkojen vetämisestä Kiovan ja Tšernihivin alueelta. Ukrainan edustajat puolestaan kertoivat Ukrainan olevan valmis lupaamaan, ettei liity sotilasliittoihin tai salli ulkomaisia tukikohtia alueellaan.

Lausunnot olivat jatkoa Venäjän puolustusministeriön ilmoitukselle, että koko hyökkäyksen tavoitteena oli alun perinkin vain ”vapauttaa” Donbas.

Selvästi silti näkyy, että Venäjän oikeat alkuperäiset suunnitelmat epäonnistuivat ukrainalaisten vastarinnan vuoksi. Nyt Venäjän johto tarvitsee toukokuun voitonpäivää varten Ukrainasta jotakin voitoksi esitettävä. Venäjän on myös järjestettävä pahoja tappioita kärsineitä joukkojaan uudelleen. Siksi Venäjän puheisiin on syytä suhtautua suurella epäluulolla. Se korkeintaan vetää nyt henkeä. Pitää myös varoa, ettei aliarvioi Venäjän voimaa.

Venäjälle asetettuja pakotteita onkin kiristettävä. Huomion pitää pysyä Venäjän teoissa, ei puheissa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?