Surkean oikeusjutun odotettu päätös

Helsingin käräjäoikeus vapautti kansanedustaja Päivi Räsäsen syytteistä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, sillä oikeuden mielestä loukkaava puhe mahtui sananvapauden piiriin.

Kansanedustaja Päivi Räsänen iloitsi vapauttavasta tuomiosta ja ilmoitti aikovansa jatkossakin ilmaista näkemyksiään samalla tyylillä.

30.3. 16:30

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan nostetut syytteet keskiviikkona. Syytteen aiheina olivat Räsäsen homoja koskeneet puheet ja kirjoitukset.

Oikeudenkäynti herätti laajaa huomiota. Vastakkain olivat sananvapaus ja uskonnonvapaus sekä syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus, syytettynä entinen sisäministeri. Oikeudenkäynnin aikana kiisteltiinkin sekä oikeustieteellisistä että teologisista kysymyksistä. Huomio ei rajoittunut vain Suomeen, sillä esimerkiksi Yhdysvaltain ja Unkarin konservatiivikristittyjen parissa Räsänen nostettiin maailmanlaajuisen kulttuurisodan esitaistelijaksi.

Räsänen esiintyi prosessin aikana uhrina ja rakensi tapauksesta spektaakkelia niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänelle oikeudenkäynti oli myös periaatteellinen, sillä hän tulkitsi joutuneensa mittakepiksi, jota vasten uskonnollista sananvapautta testataan. Prosessi oli hänellekin rankka.

Tämä ei kuitenkaan peitä sitä tosiasiaa, että Räsäsen puheet ja kirjoitukset olivat loukkaavia. Käräjäoikeuskin totesi asian tuomiossaan. Sen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut vakavuudeltaan sananvapauden suojan ulkopuolisesta vihapuheesta.

Syyttäjä vaati Räsäselle rangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Niistä yksi koski Räsäsen vuonna 2004 julkaisemaa pamflettia Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi, jossa Räsänen luonnehti homoseksuaalisuutta psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi ja suositteli homoseksuaaleille eheytyshoitoja ”kohti normaalia heteroseksuaalista tunne-elämää”. Räsänen jakoi linkin pamflettiinsa sosiaalisessa mediassa vuonna 2019, minkä vuoksi syyteoikeus ei ollut vanhentunut.

Toinen syyte koski Räsäsen vuonna 2019 sosiaalisessa mediassa julkaisemaa viestiä, jossa hän arvosteli kirkon yhteistyötä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-tapahtuman kanssa. Räsänen kysyi, miten Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että ”häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi”.

Kolmas syyte liittyi Ylen radio-ohjelmaan, jossa Räsänen muun muassa sanoi, että ”Jumala ei alun perin luonut ihmisiä homoseksuaaliksi”.

Syytteiden nostamisesta päätti valtakunnansyyttäjä. Poliisi oli saanut kirjoituksista ja puheista tutkintapyyntöjä, mutta päätynyt ennen valtakunnansyyttäjän linjausta toteamaan, ettei niissä ollut syytä epäillä rikosta. Vihapuhe on ollut valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen erityisenä kohteena.

Syyttäjä halusi ehkä katsoa, missä kulkee sananvapauden ja uskonnollisen puheen välinen raja. Nyt se sitten löytyi. Prosessi ei kuitenkaan ollut kaunista katsottavaa kenenkään kannalta. Parasta, mitä tästä oikeusjutusta voi sanoa, on se, että onneksi se on vihdoin ohi.

Suomessa ei tiettävästi aiemmin ollut nostettu syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ”homovastaisista” puheista. Käräjäoikeus tiesikin olevansa vaikean tapauksen äärellä. Niinpä oikeudenkäynnin puheenjohtajana toimi laamanni, ja tuomio oli tarkasti perusteltu.

Tuomio oli sananvapausnäkökulmasta ymmärrettävä, vaikka Räsänen kiistatta loukkasi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ja heidän läheisiään sekä uskonnollisilla että tieteelliseksi esittämillään väitteillä. Tuomio ei myöskään tarkoita, että mitä tahansa voisi sanoa tai sananvapaudella voisi jatkossa perustella mitä tahansa puhetta.

Tapauksessa ei ole voittajia, ainoastaan häviäjiä. Räsänen on näkemyksineen jo nurkassa. Kulttuurisota on ehtinyt jo kauan sitten siirtyä muihin kysymyksiin – ja jäädä todellisen sodan varjoon. Päivi Räsänen mielipiteineen tuntuu enää kaiulta menneisyydestä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?