Häirintää vai avointa puhetta seksuaalisuudesta?

Suomen olympiakomiteassa on jouduttu pohtimaan, missä kulkevat sopivan viestinnän rajat. Se ei ole helppoa, sillä asioita tulkitaan väistämättä sukupuoliroolien läpi.

Painonnostaja Anni Vuohijoen epäillään puhuneen seksuaalisia jääkiekkomaajoukkueen miespelaajalle.

6.4. 2:00 | Päivitetty 6.4. 6:26

Suomen olympiakomiteassa viime aikoina käsitellyt häirintätapaukset ovat osoittaneet, miten hankalia nämä asiat ovat julkisuudessa käsiteltäviksi. Huippu-urheilujohtaja Mika Lehtimäki joutui eroamaan sopimattoman viestittelynsä vuoksi. Asiasta on esitetty julkisuudessa vahvoja mielipiteitä, vaikka kukaan ulkopuolinen ei vieläkään tiedä, mitä tarkkaan ottaen viestittiin ja kenelle.

Olympiakomitean urheilujäsenenä toimineen painonnostaja Anni Vuohijoen on puolestaan epäilty puhuneen seksuaaliseen tyyliin jääkiekkomaajoukkueen miespelaajalle. Kerrotaan, että pelaaja ei olisi kokenut tulleensa häirityksi.

Häirintäasioissakin pitäisi tietysti olla samat säännöt kaikille: samasta teosta samat seuraukset. Käytännössä niin ei ole, sillä näitä asioita tulkitaan aina sukupuolien roolien ja valta-asemien läpi. Siksi Vuohijoki saattoi puolustautua sanomalla, että puhuu vain avoimesti seksuaalisuudestaan, kun taas Lehtimäen suusta sellainen selitys olisi kuulostanut ihan erilaiselta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?