Korjatut tiedot verotuksesta vihdoin julki

Eduskuntaan on tulossa hyvä esitys, joka lisää verotuksen avoimuutta ja torjuu harmaata taloutta.

Verotukseen on tulossa järkevä uudistus, kun myös korjatut verotiedot tulevat julkisiksi.

9.4. 2:00

Tulo- ja verotietojen läpinäkyvyys on heikentynyt Suomessa pitkään, mutta nyt hallitus on saanut valmiiksi oikeansuuntaisen linjauksen. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan julkisuuteen ei enää jäisi elämään vääriä tietoja henkilöiden tuloista ja veroista.

Takavuosina on syntynyt kiusallisia tilanteita, kun miljoonatulojen taustalla on ollut pilkkuvirhe verottajan tietojärjestelmässä. Verottaja ei ole voinut näitäkään virheitä korjata julkisuuteen, koska muutosverotustiedot ovat olleet salaisia.

Ihmiset ovat olleet eriarvoisessa asemassa, kun joidenkin julkiset verotiedot ovat sisältäneet vääriä lukuja.

Eduskunta on saamassa ehkä jo ennen juhannusta lakiesityksen, joka korjaa tämän epäkohdan. Myös verotuksen päättymisen jälkeen tehdyt muutokset tulisivat julkisiksi.

Samalla tietojen julkistaminen edistää harmaan talouden torjuntaa. Kun väki tietää, että verottajalta salatut harmaat tulot tulevat julki esimerkiksi verotarkastuksen tuloksena, kannattaa kaikki palkat ja pääomatulot ilmoittaa omassa veroilmoituksessa alun perinkin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?