Macron patoaa populisteja, mutta paine kasvaa

Ranskan vaalituloksista voi päätellä, että Emmanuel Macron jatkaa maan presidenttinä, ellei jotain yllättävää tapahdu.

Emmanuel Macron oli odotetusti Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ykkönen.

11.4. 16:30

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros meni Ranskassa odotetusti. Istuva presidentti Emmanuel Macron sai eniten ääniä, ja hän saa toiselle kierrokselle vastaansa äärioikeiston Marine Le Penin. Populismin ja äärioikeiston noususta huolestuneet huokaisevat helpotuksesta, mutta helpotus on vain väliaikainen.

Kun Macron nousi presidentiksi vuonna 2017, hän otti paikkansa tilanteessa, joka oli kuin Venäjän presidentin Vladimir Putinin unelma. Populismi ja EU-vastaisuus olivat nousussa kaikkialla. Britannia oli päättänyt lähteä Euroopan unionista, ja Yhdysvaltojen presidentiksi nousi Donald Trump. Ranskan vanhat valtapuolueet menettivät yhtäkkiä kansan tuen. Viime hetkellä Ranskassa voittoon nousi Macron Euroopan yhtenäisyyttä korostavilla tavoitteillaan.

Viime sunnuntain vaalit kertovat, ettei populismi ole hävinnyt Ranskasta mihinkään. Marine Le Penin lisäksi äärivasemmiston Jean-Luc Mélenchon ja äärioikeiston toinen ehdokas Eric Zemmour ovat myös flirttailleet Venäjän kanssa ja ruokkineet populismia. Näiden kolmen ääniosuus oli yhteensä noin 52 prosenttia.

Sunnuntain tuloksista voi kuitenkin päätellä, että ellei jotain aivan yllättävää tapahdu, kahden viikon päästä Macron voittaa vaalien toisen kierroksen ja jatkaa presidenttinä. Se tarkoittaa, että Ranskan EU- ja turvallisuuspolitiikka eivät muutu ainakaan kesken Ukrainan sodan kuumimman vaiheen. Mutta sunnuntain tuloksista voi päätellä myös, että viiden vuoden kuluttua edessä on isoja ongelmia.

Ranskan poliittinen järjestelmä on presidenttivetoinen. Macron on virittänyt järjestelmää yhä henkilökeskeisemmäksi.

Viiden vuoden päästä Macron ei enää ole ehdolla – siis jos hän nyt voittaa – ja seuraaja saa hänen virityksensä. Siihen kuuluu sunnuntain tuloksista päätellen sekin, että maltillinen oikeisto ja maltillinen vasemmisto on tuhottu: niiden ääniosuus oli yhteensä 6,5 prosenttia. Tarjolla voi olla pelottavan herkullinen valtatyhjiö populistille.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?