Keskitettyjen tulosopimusten perään on enää turha haikailla

Hoitajien odotukset kohdistuvat demarivetoiseen hallitukseen.

Hoitajien lakon laajennusta on lykätty pääsiäisen yli. Muut kunta-alan lakot ovat alkamassa pääosin vasta vapun jälkeen.

15.4. 16:30

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi Ylen lähettämällä pääministerin haastattelutunnilla viikko sitten sunnuntaina ”tervehtivänsä ilolla”, jos työmarkkinajärjestöt palaisivat keskitettyihin sopimusratkaisuihin.

Taitaa olla turha toive. Elinkeinoelämän keskusliitto julisti jo vuosia sitten, että se ei enää tee keskitettyjä ratkaisuja. Suuntaus on pikemminkin päinvastainen: kohti yrityskohtaisia ja vielä sitäkin hajautetumpia sopimuksia. Tätä metsäyhtiö UPM parhaillaan yrittää.

Lakossa olevien hoitajien joukossa on huomattava määrä demareita äänestäneitä, samoin kunta-alalla yleisemminkin. Lisäksi ensi vuodenvaihteessa aloittavien hyvinvointialueiden rahat otetaan lähes kokonaan valtion kirstusta. Demarivetoiseen hallitukseen kohdistuu siis paljon toiveita, mutta käytännön mahdollisuuksia puuttua tilanteeseen ei ole.

Jos keskitettyjä tuloratkaisuja vielä tehtäisiin, hallituksella eli valtiolla olisi laaja kirjo vaikutusmahdollisuuksia tulosolmun avaamiseen. Yksi vaihtoehto olisivat veroratkaisut: kohdistettaisiin veronkevennykset pieni- ja keskituloisiin, joita hoitajatkin ovat.

Tulopoliittisten kokonaisratkaisujen eli tupojen aikaan käytössä olivat lisäksi naispalkkaerä ja matalapalkkaerä.

Tupojen pienituloisia ja naisia suosiva elementti oli myös itse palkkaratkaisun muoto, sekalinja. Palkankorotukset sovittiin mallilla x prosenttia, kuitenkin vähintään y penniä tai senttiä tunnilta. Silloin pienipalkkaiset saivat prosenteissa laskettuna suuremmat korotukset kuin suurituloiset.

Näyttää vahvasti siltä, että kunta-alan palkkakiistaa ei voida ratkaista muuten kuin monivuotisella palkkaohjelmalla. Hoitajien vaatimukset ovat kuitenkin vaikeasti toteutettavia. Ei kukaan voi taata hoitajille monivuotista ohjelmaa, joka antaisi vuosittain 3,6 prosenttia yli niin sanotun yleisen linjan.

Lisäksi teollisuudessakin on sovittu palkankorotukset vain täksi vuodeksi. Syksyllä neuvotellaan taas. Mikäli hoitajat saavat nyt reilusti enemmän kuin muut, teollisuusliittojen vastaus tulee sitten syksyllä. Inflaatio on ilman sitäkin kovassa vauhdissa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?