Rahapolitiikkaan kytkeytyy jo moraalikin

Jos Saksa saisi tahtonsa läpi, rahapolitiikan tiukentamista kompensoitaisiin pitämällä halvan venäläisenergian hanat auki. Siihen ei kaikkien maiden moraali taivu.

Euroopan keskuspankin neuvosto kokoontuu torstaina.

14.4. 2:00

Euroopan keskuspankki (EKP) on matkannut vuosia rahapolitiikan puolelta kohti reaalitaloutta. Finanssikriisin jälkeinen hidas inflaatio antoi siirtymiseen mahdollisuuden, mandaatti jousti sopivasti ja velkakriisi patisti keskuspankkia liikkeelle: euromaita oli työnnettävä kohti kasvua.

Keskuspankki toivoi hitaan kasvun aikana, että euromaiden talouspolitiikat sovitettaisiin tukemaan keskuspankin kevyttä, inflaatiota kiihdyttävää rahapolitiikkaa. Koronaelvytyksen aikaan synkronointiin jopa päästiin.

Nyt EKP on siirtymänsä vuoksi joutunut hankalaan asemaan, kun sota raivoaa Ukrainassa, venäläisestä energiasta irtoaminen maksaa ja hinnat nousevat muutenkin. Kuluttajien energialaskuja pehmentävä talouspolitiikka ja inflaation kiihtymisen vuoksi kiristyvä rahapolitiikka lähtevät eri suuntiin. Toinen käsi antaa ja toinen ottaa.

Viime viikkoina talous- ja rahapolitiikan sovitukseen on tullut mukaan myös ”moraalipolitiikka”, ja EKP:n torstaina kokoontuva neuvosto joutuu ottamaan sen huomioon – koska se on matkannut kohti reaalitaloutta, ihmisten maailmaa.

Tämän kolminaisuuden yhteensovittaminen on erityisesti Saksalle vaikeaa. Saksan päättäjät kauhistelevat kiihtyvää inflaatiota ja vaativat keskuspankilta rahapolitiikan nopeita tiukennuksia. Samaan aikaan Saksa haraa vastaan, kun venäläisen energian tuontia yritetään katkaista. Olisi kuulemma liian kallista Saksalle.

Jos Saksa saisi tahtonsa läpi, rahan kallistumista kompensoitaisiin pitämällä halvan venäläisenergian hanat auki. Siihen ei kaikkien maiden moraali taivu.

EKP joutunee taiteilemaan kolmen voiman keskiössä. Esimerkiksi niin, että rahapolitiikkaa kiristetään, mutta tiukennusten vuoksi vaikeuksiin joutuvat maat ja yritykset saisivat suunnattuja osto-ohjelmia avukseen. Se taas siirtäisi EKP:tä yhä kauemmas alkuperäisestä mandaatistaan ja syvemmälle reaalitalouden ruokkijaksi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?