Paperiliiton ja UPM:n työriidasta on laajaa haittaa

Ihmisillä olisi Venäjän käymän sodan vuoksi valtava tiedon tarve, mutta sanomalehdet ovat joutuneet supistamaan sivumääriään.

Vuoden alussa alkanut noin 2 000 työntekijän lakko UPM:n tehtailla jatkuu.

15.4. 2:00 | Päivitetty 15.4. 6:23

Paperiliiton ja metsäyhtiö UPM:n välinen työriita jatkuu toistaiseksi. Paperiliitto hylkäsi UPM:n neljälle toimialalle neuvotellut ratkaisut. Syynä oli ilmeisesti se, että joukosta puuttui viides toimiala, painopaperi.

Teollisuuden lakot ovat yleensä siinä mielessä hyvin kohdennettuja, että ne sattuvat eniten siihen työnantajaan, jota vastaan lakkoillaan. Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on jo jonkin aikaa vaikuttanut laajemminkin kuin vain UPM:n tulokseen. Tilannetta vielä pahentaa Venäjän käymä sota Ukrainassa: Venäjältä ei tule painopaperia, eikä Suomessa enää ole muita merkittäviä painopaperitehtaita kuin UPM:n tehtaat.

Pula painopaperista koskee koko Eurooppaa.

Painetut lehdet ovat joutuneet supistamaan sivumääriään. Samaan aikaan – sodan vuoksi – ihmisten tiedon tarve on valtava.

Jos UPM:lle jossain vaiheessa tulee tarve vähentää painopaperin valmistusta, on helppo arvata, missä maassa paperikoneita ajetaan alas.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?