Nato-jäsenyyden kannatuksessa nähtiin Ruotsissa historiallinen käänne

Uusi tilanne antaa Ruotsin sosiaalidemokraateille mahdollisuuden perustella linjanmuutostaan.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vierailivat yhdessä Yhdysvalloissa tunnustelemassa tukea maiden Nato-jäsenyydelle.

22.4. 2:00 | Päivitetty 22.4. 8:23

Kansanedustajat sulattelevat parhaillaan Suomen muuttunutta turvallisuustilannetta arvioivaa ajankohtaisselontekoa ja etenkin Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden seurauksia. Selonteon tärkeimpiin kohtiin kuuluu arvio siitä, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kynnys sotilaalliseen voimankäyttöön Itämeren alueella nousisi. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys myös lisäisi Itämeren alueen vakautta pidemmällä aikavälillä.

Suomessa valtiojohto päättää pian Nato-jäsenyydestä. Todennäköisesti Ruotsi tekee samoin pian Suomen perään. Torstaina Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoi Ruotsin kiirehtivän valtiopäiväpuolueiden yhteistä Nato-selvitystä niin, että se olisi valmiina toukokuun lopun sijaan 13. toukokuuta.

Ruotsin Nato-keskustelussa on tapahtunut viime päivinä paljon. Ensimmäistä kertaa enemmistö ruotsalaisista, 51 prosenttia, kannattaa Nato-jäsenyyttä. Tämä tuli ilmi Ruotsin television SVT:n teettämässä ja tällä viikolla julkaistussa mittauksessa. Tuki on huomattavasti suurempi, 64 prosenttia, mikäli Suomi hakee Natoon.

Nato ottaa jäsenikseen vain maita, joiden kansalaiset tukevat Nato-jäsenyyttä. Tämän poliittisen kynnyksen Ruotsi nyt siis ylittää.

Jollei pääministeri Magdalena Andersson veisi Ruotsia Natoon, sen tekisi heti syksyn vaalien jälkeen maltillinen kokoomus muiden porvaripuolueiden ja tarvittaessa myös ruotsidemokraattien tuella. Kansalliskonservatiivinen ruotsidemokraatit-puolue kannattaa Ruotsin jäsenyyttä, mikäli myös Suomi liittyy Natoon.

Ruotsin demarit ymmärtävät hyvin, että päätös Natosta on tehtävä ennen vaalikampanjoiden alkua. Syyskuun valtiopäivävaalien alla vellova Nato-keskustelu altistaisi Ruotsin Venäjän vaikuttamisyrityksille ja veisi myös huomion demareille keskeisistä vaaliteemoista. Nato-keskustelussa puolue olisi altavastaaja.

Ruotsin poliittinen maisema on myllerryksessä. Sosiaalidemokraatit ovat sinnitelleet vallassa, vaikka hallituskumppanit ovat livenneet rinnalta. Varsinkin vihreät ja vasemmistopuolueet ovat joutuneet tosissaan miettimään, miten vastata niihin kysymyksiin, joita äänestäjät pitävät vaaleissa kaikkein tärkeimpinä. Ensin demarit mullistivat suhteensa maahanmuuttoon ja nyt Natoon.

Andersson on samaa mieltä Suomen johdon kanssa siitä, että maiden olisi hyvä tehdä päätös Natosta samaan aikaan. Ruotsin demarit olivat kuitenkin täysin valmistautumattomia päivittämään turvallisuuspolitiikan perusasetuksia, ja siksi keskustelu on näyttänyt ristiriitaiselta.

Ruotsi voi kuitenkin pysyä Suomen tahdissa. Ruotsin sosiaalidemokraattien puoluehallitus on aikonut päättää kantansa Nato-jäsenyyteen 24. toukokuuta, ja se lienee myös demarien yksin muodostaman vähemmistöhallituksen kanta. Kokous aikaistunee.

Ruotsi kirii Suomea. Suomi ja Ruotsi koordinoivat askeleensa tarkkaan, ja yhteydenpito on tiivistä. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta vieraili Tukholmassa torstaina, ja presidentti Sauli Niinistö tekee valtiovierailun Ruotsiin 17.–18. toukokuuta.

Tällä viikolla maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vierailivat Washingtonissa hakemassa amerikkalaispoliitikoilta tukea maiden Nato-jäsenyydelle.

Anderssonilla on ruotsalaisten tuki Nato-jäsenyydelle. Nyt hänen on johdettava myös puoluettaan. Käänne Nato-kannatuksessa antaa mahdollisuuden perustella linjanmuutosta. Enemmistö demarien kannattajista ei halua Ruotsin jäävän Naton ulkopuolelle, jos Suomi liittyy puolustusliittoon.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?