Nyt jos koskaan kannattaa säästää energiaa

Kun energian hinta on nousussa, kuluttajan kannattaa säästää esimerkiksi laskemalla kodin sisälämpötilaa.

Polttonesteiden hintoja huoltoasemalla Helsingissä 14. maaliskuuta.

23.4. 2:00

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut energian hintaa nopeasti, koska maailmantalous on edelleen hyvin riippuvainen fossiilienergiasta eli öljystä, kivihiilestä ja maakaasusta.

Nyt jos koskaan myös kuluttajan kannattaa yrittää säästää energiaa. Kansainvälinen energiajärjestö IEA ja Euroopan komissio ovat jopa julkaisseet kansalaisille vinkkilistan säästökohteista.

Tehokkain keino on laskea kodin lämpötilaa esimerkiksi yhdellä asteella. Se vähentää kulutusta seitsemän prosenttia. Autoilua voi vähentää mahdollisuuksien mukaan. Lyhyet matkat voi kävellä tai pyöräillä, pitemmillä matkoilla voi suosia julkista liikennettä, esimerkiksi junaa, aina kun se on mahdollista.

Jos kaikki EU-kansalaiset noudattaisivat suosituksia, se säästäisi 220 miljoonaa barrelia öljyä ja 17 miljardia kuutiota maakaasua vuodessa. Venäjä menettäisi vientituloja, mutta kuluttaja säästäisi itse selvää rahaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?