Putin, kärpästen herra

Venäjä aloitti tällä viikolla Itä-Ukrainan Donbasin alueelle keskittyvän suurhyökkäyksen. Suurvallan suurhyökkäykseksi se on ollut surkea.

Venäjän presidentti Vladimir Putin torstaina tv-kameroiden taltioimassa tapaamisessaan puolustusministeri Sergei Šoigun kanssa.

22.4. 16:30

Torstaina nähtiin yksi erikoisimmista episodeista Venäjän propagandakoneiston Ukrainan hyökkäyssodan aikana tuottamasta tv-teatterista. Pienen pöydän ääressä kyyhöttävä pieni presidentti Vladimir Putin esitti keskustelevansa Ukrainasta ja Mariupolin tilanteesta puolustusministeri Sergei Šoigun kanssa.

Yleensä Šoigu esiintyy kenraalin puvussa, mutta nyt hän istui Putinia vastapäätä siviilivaatteissa. Se ei silti ollut suurimpia hämmennyksen aiheita.

Kaksikko kai yritti viestiä venäläisille, että Mariupolista olisi saatu merkittävä voitto. Azovstalin terästehdasalueella piilottelee kuitenkin vielä Ukrainan sotilaita. Siellä he saavat Putinin mukaan ollakin, mutta Venäjän joukot varmistaisivat, ettei ­alueelta pääse kukaan pois. Huomattava määrä joukkoja on siis kiinni Mariupolin piirittämisessä.

”Edes kärpänen ei pääse karkuun”, Putin sanoi.

Sotaa on käyty kaksi kuukautta. Venäjä aloitti tällä viikolla Itä-Ukrainan Donbasin alueelle keskittyvän suurhyökkäyksen. Suurvallan suurhyökkäykseksi se on ollut surkea.

Ukrainalaiset yllättävät yhä sinnikkyydellään. Länneltä saatu aseapu on ollut tärkeää. Uudet pyynnöt kertovat kuitenkin siitä, missä ukrainalaiset ovat alakynnessä. Ukraina tarvitsee raskasta kalustoa, kuten panssarivaunuja. Niitä se on saanut Tšekiltä ja Slovakialta. Itä-Ukrainan liejussa möyrivät Varsovan liiton Neuvostoliitossa valmistetut tankit kummallakin armeijalla.

Vaikka venäläissotilaiden taistelukyky ei vakuuta, Venäjän joukot saavat silti aikaan järkyttävää tuhoa. Butša ei ole yksittäistapaus. Ukrainan tappiot ovat suuria, vaikkei niistä niin puhuta. Siviilien evakuointi taistelujen keskeltä on ollut vaikeaa.

Venäjän osalta kuitenkin vahvistuu vaikutelma, ettei sotilailla ole halua sotia. Sodalta puuttuu tarkoitus, päämäärä ja oikeutus. Putin on kärpästen herra.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?