Husin rahoitus on saatava vakaalle pohjalle

Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki ovat päässeet sopuun Hus-yhtymän perustamissopimuksesta.

Erikoissairaanhoidosta vastaava Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) muuttuu sote-uudistuksen myötä Hus-yhtymäksi, jonka perustamissopimus on nyt valmis. Kuva Husin Meilahden sairaala-alueelta Helsingissä.

25.4. 2:00

Sote-uudistus tarkoittaa Uudellamaalla muun muassa sitä, että erikoissairaanhoidosta vastaava Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) perustetaan uudelleen. Neljä Uudenmaan hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki ovat nyt laatineet Hus-yhtymän perustamissopimuksen, joka hyväksyttiin viime viikolla kolmen hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Helsingissä ja Keski-Uudellamaalla käsittely on edessä tällä viikolla.

Ylintä päätösvaltaa Husissa käyttää jatkossa yhtymäkokous. Kukin alue nimeää siihen yhden edustajan, joka on korkea viranhaltija. Viranhaltijat toimivat kunkin alueen asettaman toimiohjeen puitteissa. Esimerkiksi Helsingissä kaupunginhallitus ohjeistaa edustajansa toimintaa.

Yhtymäkokouksen lisäksi Husiin tulee 17 jäsenen hallitus. Sen jäsenet jakautuvat alueiden asukasluvun suhteessa, minkä lisäksi yliopisto saa kaksi edustajaa.

Yhtymäkokous tuo ison muutoksen aiempaan malliin, jossa ylintä päätösvaltaa on käyttänyt 55 jäsenen Hus-valtuusto. Osa poliittisista ryhmistä – lähinnä Sdp, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset – ovat olleet huolissaan demokraattisen edustuksellisuuden kapenemisesta Husissa.

Hus siirtyy omistajiensa tiukempaan budjettivalvontaan, mikä onkin ollut koko sote-uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita. Hallintomalli takaa aiempaa paremmin sen, että jo talousarviota tehtäessä viisi omistajaa ovat Husin kanssa lähempänä yhteistä näkemystä.

Husin rahoitus on tarpeen saada vakaalle pohjalle nyt, kun sote-rahoitus siirtyy ensi vuonna valtiolle ja Uudenmaan käytettävissä oleva kokonaispotti pienenee. Lisäksi on välttämätöntä, että valtio turvaa erillisellä rahoituksella yliopistosairaalan tutkimuksen ja koulutuksen Husissa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?