Asuntojen vuokrissa historiallinen muutos

Vuokrat ovat laskeneet kaksi vuosineljännestä peräkkäin.

Koronaviruspandemia vähensi vuokra-asuntojen kysyntää samaan aikaan kun uusia asuntoja valmistui ennätysmäärin pääkaupunkiseudulla. Kuva on Helsingin Töölöstä.

25.4. 2:00

Kaksi vuotta koronaviruspandemiaa näkyy myös asuntojen vuokramarkkinoilla. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat tammi–maaliskuussa koko maassa vain 0,7 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 0,2 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat ovat Tilastokeskuksen mukaan laskeneet jo kaksi kertaa peräkkäin. Muutos näkyy uusissa vuokrasopimuksissa.

Pääkaupunkiseudulla on viime vuosina valmistunut ennätysmäärin uusia asuntoja. Samaan aikaan suuri määrä lyhytaikaisessa vuokrauksessa olleita Airbnb-asuntoja on siirtynyt pitempiaikaiseen vuokraukseen, sillä pandemia vähensi matkailua. Myös etäopiskelu ja ulkomaalaisten opiskelijoiden kato ovat heikentäneet vuokra-asuntojen kysyntää.

Vuokrien lasku on hyvin poikkeuksellista ja suorastaan historiallista, mutta se voi jäädä väliaikaiseksi ilmiöksi. Inflaatio on kiihtynyt, ja asuntojen kysyntä todennäköisesti kasvaa syksyyn mennessä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?