Työväenliike käänsi marssinsa kohti Natoa

Työllisyysasteen nousun taittuminen ei edistä laajaa turvallisuutta.

Pääministeri Sanna Marin puhui Turussa vasemmiston vappujuhlassa.

2.5. 16:30 | Päivitetty 2.5. 19:59

Vapun puheita hallitsi tänä vuonna turvallisuuspolitiikka. Työväenliike kääntää marssisuuntaansa porvarien rinnalla kohti puolustusliitto Natoa. Osa liikkeen edustajista tosin tuntui kokevan suunnanmuutoksesta kipua – poliittisen uran saavutusten menetyksistä aiheutuvaa aavesärkyä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) käytti Turussa valtaosan puheestaan hallituksen saavutusten luettelemiseen ja Suomen turvallisuuden pohdintaan. Marin nosti esille Naton rinnalla laajan turvallisuuskäsityksen. ”Täystyöllisyys, osaava kansa ja parempi työelämä”, hän tiivisti.

Laajan turvallisuuskäsityksen olennainen osa on huoltovarmuus. Sitä rakennetaan esimerkiksi varmistamalla julkisen talouden kestävyys hyvällä työllisyydellä.

Heti vapun jälkeen tiistaina Tilastokeskus kertoi, että työllisyysaste jatkaa nousuaan vuoden takaiseen verrattuna. Työllisyysasteen trendi – kausivaihtelusta puhdistettu lukema – oli maaliskuussa hyvä 73,7 prosenttia.

Tarkempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että työllisyyden nousuvauhti saattaa jo hiipua. Helmikuussa trendi oli jota kuinkin sama. Peräkkäisten kuukausien vertailuista ei voi tehdä kovin varmoja johtopäätöksiä, mutta näyttää siltä, että nousukäyrä alkaa taipua.

Marinin vappupuheissa esitellyt hallituksen saavutukset ovat suurelta osin sellaisia, jotka lisäävät julkisen talouden kustannuksia. Osa niistä oli sodan ja koronaviruspandemian vuoksi väistämättömiä, osa rahan jakamista hyviin tai ainakin haluttuihin kohteisiin. Ne tuovat varmasti kuluja ja epävarmasti hyvää.

Marin oli oikeassa painottaessaan laajaa turvallisuutta. Iskunkestävä talous on sen keskeinen osa. Kasvavat menot, mahdollisesti pehmenevä työllisyysaste ja lainakulujen kasvu ovat kuitenkin vaarallinen yhdistelmä, joka ei palvele huoltovarmuuden kasvua eikä siis laajaa turvallisuuttakaan.

Oikaisu 2. 5. kello 19.55. Toisin kuin jutussa aiemmin luki, helmikuun työllisyysaste ei ollut maaliskuuta korkeampi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?