Espan autoturma sai kommentoijat ylinopeudelle

Sosiaalisen median pikatuomioita jaetaan liian helposti vähän tiedon ja omien ennakkoluulojen perusteella.

Iso onnettomuus oli lähellä vapunaattona Pohjois-Esplanadilla.

3.5. 2:00 | Päivitetty 3.5. 7:34

Helsingin Pohjoisesplanadilla vapunaattona tapahtuneessa liikenneturmassa oltiin lähellä isoa murhenäytelmää. Siihen nähden onni oli nyt onnettomuudessa.

Ylinopeudelle lähdettiin myös sosiaalisessa mediassa, jossa johtopäätöksiä tehtiin niin kuljettajan perussuomalaisesta puoluetaustasta kuin tämän kristillishenkisistä puheistakin. Moni kommentoija ilmoitti, että jos kuski olisi ollut ulkomaalainen tai huudellut Allahista, tapahtumaa olisi heti pidetty terrori-iskuna. Ehkä olisikin.

Vähään tietoon ja omiin ennakkoluuloihin perustuvat pikatuomiot ovat someajan vitsaus. Liian moni kommentoija kiirehtii käyttämään erilaisia uutistapahtumia poliittisen vastapuolen lyömiseen.

Turmasta ei vielä tiedetä, oliko teko tahallinen vai onnettomuus. Tekijän käytös viittaa mielenterveysongelmiin, henkilökohtaiseen tragediaan. Mutta sellainen löytyy monen muunkin epätoivoisen teon takaa, niiden muslimienkin. Opetus kaikille: kannattaa hetki hengittää ennen kuin alkaa tuomariksi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?