Sananvapaus joutui maanpakoon

Suomen ja muiden länsimaiden mediat kannattelevat nyt Venäjän sananvapautta. Samaan aikaan Suomen sijoitus lehdistönvapausvertailussa laski.

Venäläisen Mediazona-julkaisun päätoimittaja Sergei Smirnov pakeni Venäjältä Liettuaan, kun sensuurilaki astui voimaan.

4.5. 2:00

Presidentti Vladimir Putinin Venäjä pelkää totuutta niin paljon, että nujersi maasta sananvapauden. Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa, päättyi viimeistenkin riippumattomien toimittajien mahdollisuus tehdä avoimesti työtään.

Sensuurilaki vaatii medioita kirjoittamaan Venäjän hyökkäyksestä sodan sijaan sotilaallisena erikoisoperaationa. Venäjän voi odottaa kohdistavan informaatiosotansa pian myös Suomeen ja Ruotsiin.

Monet läntiset mediat kannattelevat nyt Venäjän sananvapautta tukemalla maanpakoon lähteneitä toimittajia. Helsingin Sanomat julkaisee juttuja venäjäksi ja kääntää maanpakoon lähteneen riippumattoman venäläismedian Meduzan artikkeleita suomeksi. Yle alkaa julkaista keskiviikkona uutisia ukrainaksi.

Samaan aikaan Suomen sijoitus Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausvertailussa laski. Toinen sija vaihtui viidenteen. Suomen edellä ovat Norja, Tanska, Ruotsi ja Viro. Suomen tilanne on yhä hyvä, mutta tyytyväinen voi olla vain kärkisijoihin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?