Korkein oikeus kääntää kelloa taaksepäin Yhdysvalloissa

Korkein oikeus on kumoamassa vuonna 1973 säädetyn aborttioikeuden. Päätös voi tuoda uutta virtaa ideologisesta anemiasta pitkään kärsineille demokraateille.

Aborttioikeutta puolustavat mielenosoittajat heiluttavat korkeimman oikeuden konservatiivituomarien kasvokuvia New Yorkissa.

4.5. 16:30

Aborttioikeuden vastustajat ovat riemuissaan ja kannattajat raivoissaan maanantaina julkisuuteen vuodetusta Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden ratkaisuesityksestä, joka kumoaisi vuoden 1973 Wade vastaan Roe -päätöksen.

Tuomioistuimen päätöstä asiassa odotetaan kesä–heinäkuussa. Jos vuoden 1973 päätös kumotaan, osavaltiot voivat päättää abortin laillisuudesta. Ainakin 18 osavaltion odotetaan säätävän nopeasti hyvin tiukkoja aborttilakeja.

Abortin laillistaminen oli 1960-luvun kansalaisoikeusliikkeen keskeisiä tavoitteita. Kun kongressi ei kyennyt päättämään asiasta, ratkaisu jäi tuomioistuimelle, joka päätyi sallivalle kannalle. Konservatiiveille tämän päätöksen kumoamisesta tuli iso tavoite, jonka varaan liikkeen ideologinen vastaisku järjestäytyi.

Enemmistöä abortin vastustajilla ei ollut, mutta heidän valtansa perustui tiukkaan järjestäytymiseen. He tukivat poliitikkoja, jotka sitoutuivat vastustamaan aborttia. Tavoitteeksi tuli konservatiivien saaminen korkeimpaan oikeuteen.

Taktiikka tuotti tulosta, kun presidentti Donald Trump maksoi velkansa oikeistolaisille nimittämällä korkeimpaan oikeuteen kolme konservatiivia. Juuri he ovat avainasemassa aborttiratkaisussa.

Abortin ohella pelissä on muutakin. Ratkaisuesityksessä korostetaan, ettei perustuslaissa mainita aborttioikeutta. Samalla perusteella uhattuina voivat olla esimerkiksi homoliitot. Liberaalit pelkäävät, että korkein oikeus alkaa voimantunnossaan kääntää kunnolla kelloa taaksepäin.

Tämä raivo voi tarjota virtaa demokraateille, jotka ovat olleet ajelehtimassa kohti tappiota marraskuun kongressivaaleissa ja ehkä myös vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Vaikka enemmistö amerikkalaisista kannattaa demokraatteja, puolueella on vaikeuksia saada joukkojaan liikkeelle. Naisen oikeus määrätä omasta kehostaan on teema, joka voi herättää ihmiset ja kääntää poliittisen aloitteen taas vasemmalle.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?