Kunta-alalla on aito palkkaongelma, mutta sen korjaaminen ei ole helppoa

Kunta-alan palkansaajat haluavat reilusti suuremmat korotukset kuin vientiteollisuus sai vuodenvaihteessa. Inflaatio voi kiihtyä entisestään.

Kunta-alan työntekijät osoittivat mieltään perjantaina.

6.5. 16:30

Kunta-alan palkansaajien laajat lakot kestävät näillä näkymin ensi viikon alkuun asti. Tilanne on kiistaa ratkaisemaan perustetulle sovittelulautakunnalle kimurantti. Vaikein asia on monivuotinen palkkaohjelma, jota muutkin kuntien palkansaajajärjestöt ovat hoitajien peesissä vaatineet.

Palkkaongelma on todellinen.

Kunta-ala on jäänyt jälkeen varsinkin yksityisen sektorin palkkakehityksestä. Keskeinen syy ovat palkkaliukumat. Kunnissa työvoimasta ei kilpailla rahalla samalla tavalla kuin muualla.

Kunta-alalle kalliiksi kävi vuoden 2016 kilpailu­kykysopimus, jolla korjattiin vuoden 2007 Sari Sairaanhoitaja -palkkakierroksella hukattua kilpailukykyä. Kiky merkitsi tulonsiirtoa erityisesti julkisen sektorin työntekijöiltä työnantajille. Työnantajien sosiaaliturvamaksuja siirrettiin palkansaajien maksettaviksi, vuosityöaikaa lisättiin ja julkisen sektorin lomapalkan korotuksia leikattiin.

Muut toimet on jo peruttu. Nyt SAK:laisen Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto esitti vapun alla, että myös sosiaaliturvamaksut pitäisi sälyttää takaisin työnantajille (HS 29.4.). EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tyrmäsi tietysti ajatuksen saman tien.

Edellisen kirikierroksen seuraukset eivät ole vielä ehtineet täysin unohtua, mutta ajan henki on muuttunut. Sellaiset sanat kuin ”kilpailukyky”, ”talouskuri” ja ”palkkamaltti” kuulostavat nykyisessä ilmapiirissä kovin vanhanaikaisilta. Kun inflaatio vielä lyö tanssiin tahtia, tunnelma alkaa olla kuin valomerkin alla.

Ehkä vanhat ajat eivät olekaan ihan niin vanhoja. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Aki Kangasharju ehtikin jo varoitella (KL 3.5.), että jos kunta-alan palkkavaateet leviävät syksyllä muillekin aloille, sitten voidaankin jo tarvita uutta kiky-sopimusta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?