Energiakauppa Venäjän kanssa ei joudu vain jäähylle vaan jäätyy

Nyt kiireellä tehtäviä energiaratkaisuja pitää sovittaa kymmenien vuosien tarpeisiin. Venäläisen energian virta ei katkea hetkeksi, vaan se alkaa nyt kuivua kokonaan.

Fortumin ydinvoimala Loviisassa. Voimala tarvitsee polttoainetta Venäjältä. Energiapakotteet saattavat iskeä tähänkin kauppaan. Polttoainetta voimalalla on parin vuoden tarpeisiin.

5.5. 16:30

Kun venäläisestä energiasta on rimpuiltu irti, Euroopan maat ovat Suomen tavoin keskittyneet pohtimaan, miten irtoaminen käytännössä olisi mahdollista, millaisia taloudellisia ongelmia siitä seuraisi ja kannattaisiko katkaista öljyn, kaasun vai molempien ostot.

EU-komissio suositteli keskiviikkona aloittamaan öljystä. Jos komission kanta voittaa, raakaöljyn toimitukset Eurooppaan lopetetaan puolen vuoden sisällä. Myös kaasun toimitukset ovat vaarassa.

Venäjä sulkenee kaasuhanan alkukesällä, jos sen toivomaan maksujärjestelyyn ei Suomessa suostuta. Suomen hallitus ei aio suostua. Kaasutoimitusten loppuminen iskisi suomalaiseen teollisuuteen ja voisi viedä alustavien arvioiden mukaan tuhansia työpaikkoja.

Venäjä on vaatinut maksuja kaasusta ruplissa. Lännessä tällaista järjestelyä on paheksuttu, mutta sitä ei ole selvästi tehty laittomaksi.

Vaikka huolia on paljon lähellä, katsetta kannattaa nostaa kauemmaskin. Jos – tai nykyisistä tunnelmista päätellen kun – energiariippuvuus Venäjään katkaistaan, paluuta entiseen ei ole. Venäjä voi tuskin muuttua niin paljon, että Euroopan maat palaisivat samaan huolettomaan maailmaan, jossa Venäjältä ostetaan tankkerit täyteen öljyä ja putket täyteen kaasua. Eurooppa ei enää pane päätään Venäjän liekanaruun.

Teollisuuden ja Euroopan maiden yleisemminkin tulee huomata, että Ukrainan sodan vuoksi tehtäviä energiaratkaisuja vahvistaa Euroopan pyrkimys lopettaa fossiilisen energian käyttö ilmaston lämpenemisen vuoksi. Nyt kiireellä tehtäviä energiaratkaisuja pitää sovittaa kymmenien vuosien tarpeisiin. Venäläisen energian virta ei katkea hetkeksi, vaan se alkaa nyt kuivua kokonaan.

Samalla muuttuu myös osa energiantuotannon ja energian varastoimisen kannattavuuslaskelmista. Päästöttömästi tuotetun vedyn aika ja vetytalous alkavat vihdoin näkyä horisontissa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?