Kunta-alan palkollisilla on nyt ratkaisun hetket

Sovittelulautakunta jättää sovintoehdotuksen tiistaina.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii vähintään viisivuotista palkkaohjelmaa, jolla paikattaisiin kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

9.5. 17:30

Maanantai oli kunta-alan laajojen lakkojen viimeinen päivä. Lakossa olivat tällä kertaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n, Jytyn ja neuvottelujärjestö Jukon jäsenet kymmenessä kaupungissa. Lakon vuoksi osa kouluista ja päiväkodeista piti ovensa suljettuina.

Kuntalakkojen tarkoitus jäi hämäräksi. Koko ajan on ollut selvää, että kunta-alojen palkkasopu riippuu hoitajien neuvottelutuloksesta, joten on vaikeaa nähdä, mitä lakolla oikeastaan haettiin. Koko ajan myös tiedettiin, että lakko kestää viikon, eikä se siitä lyhene muttei myöskään pitene, joten varsinaisesta työtaistelusta ei ollut kysymys.

Ehkäpä lakkoon mentiin tunnelman takia. Tähän asti kunta-alan työriita on julkisuudessa pelkistynyt hoitajien taisteluksi, mutta nyt muutkin ammattiryhmät muistuttivat olemassaolostaan.

Hoitajien vetoapu on otettu kunta-alalla vastaan, vaikka ammattiryhmien erihenkisyys on noussut ajoittain esiin. Muut järjestöt eivät ole katsoneet hyvällä varsinkaan Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen julkisuutta.

Hoitajat eivät olleet muiden kuntatyöntekijöiden lakossa mukana. He peruivat lakkonsa ja alkoivat valmistautua vielä järeämpään työtaistelutoimeen, joukkoirtisanoutumiseen. Julkisuudessa epäiltiin, että hoitajien järjestöiltä Tehyltä ja Superilta olisivat lakkokassat hupenemassa. Sen Tehyn Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola kiistivät pontevasti.

Työriitaa ratkomaan perustetun sovittelulautakunnan on määrä antaa sovintoehdotuksensa tiistaina. Sitä odotetaan kiihkeästi kunta-alan suuren neuvottelupöydän joka laidalla – sekä varmasti myös maan hallituksessa, joka on toistaiseksi onnistunut hautaamaan kiusalliset työtaistelut Nato-keskustelun alle. Vähitellen riita pitäisi kuitenkin saada ratkaistuksi.

Lautakunta on vaikeassa paikassa. Jonkinlainen palkkaohjelma lienee tulossa, muuten esitystä ei kannattaisi oikein tehdäkään. Mutta riittääkö esitys hoitajille, joiden odotukset on viritetty niin korkealle, että reilukin tarjous voi tuntua kovin vaikealta niellä?

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?