Hoitajien työriita saattaa jatkua pitkälle syksyyn

Sovittelulautakunnan ehdotus ei hoitajille kelvannut.

Superin Silja Paavola ja Tehyn Millariikka Rytkönen hylkäsivät sovittelulautakunnan tekemän sovintoehdotuksen.

11.5. 16:30

Kunta-alan työriidassa kävi niin kuin uumoiltiin: hoitajajärjestöt Tehy ja Super hylkäsivät sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen. Etenkin sovintoehdotuksen palkkaohjelma jäi kauas siitä, mitä hoitajat olivat vaatineet.

Muut työriidan osapuolet olisivat ehdotuksen hyväksyneet. Heidän pettymyksensä hoitajien ratkaisuun oli hyvin kuultavissa.

Hoitajat ovat vaatineet viiden vuoden palkkaohjelmaa, joka toisi vuosittain 3,6 prosenttiyksikköä yli niin sanotun yleisen linjan. Yleinen palkkalinja on tänä vuonna pyörinyt kahden prosentin tuntumassa. Sovintoehdotus olisi tarjonnut hoitajille vuosittain noin prosenttiyksikön verran yli yleisen linjan. Kuilu on erittäin leveä.

Hoitajille palkkatarjous oli liian pieni, mutta teollisuudessa sitä ehdittiin jo manata Suomen palkkamallin romuttajana.

Suomen mallissa kilpailulle avoin vientiteollisuus määrittää palkankorotusten ylärajan. Sovittelulautakunnan ehdotus olisi tarkoittanut, että SAK:lainen Teollisuusliitto neuvottelisi palkankorotukset teollisuuteen ja siinä sivussa myös julkisen sektorin työntekijöille, joille tulisi vielä vähän enemmän. Aika haastava yhtälö.

Miten kiistan selvittely tästä jatkuu? Muut osapuolet voivat toki tehdä sopimuksensa hyväksymänsä sovintoehdotuksen pohjalta. Sitä toivoo työministeri Tuula Haatainen (sd).

Hoitajat kuitenkin jatkavat joukkoirtisanoutumisen valmistelua. Sen kanssa ei kuitenkaan pidetä kiirettä, sillä kesälomat painavat päälle. Eikä hoitajilla tunnu muutenkaan olevan mitään hoppua.

Kun hoitajat siirtyvät vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueiden palkkalistoille, palkkarahat tulevat kokonaan valtion kirstusta. Ensi keväänä ovat eduskuntavaalit. Voi olla, että tämä työriita on vasta alussa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?