Työllisyysasteen mittaamistapa vanhenee

Oppivelvollisia on turha mitata työllisten puolella.

Pasilan työ- ja elinkeinotoimisto.

13.5. 2:00

Työllisyysasteen mittaamistapa vanhentuu. Koko väestön työllisyysaste lasketaan suhteuttamalla 15–64-vuotiaat työlliset samanikäiseen väestöön.

Nykyinen hallitus päätti laajentaa oppivelvollisuutta. Prosessi etenee ikäluokka kerrallaan, mutta tulevaisuudessa koulua tulisi käydä siihen saakka, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Tulevaisuuden oppivelvollisuusikä istuu huonosti työllisyysasteen mittaamistapaan, sillä mittauksessa olisi edelleen 15–18-vuotiaita, joiden ei edes kuuluisi olla työmarkkinoilla vaan koulussa.

Mittari on epäsopiva politiikan ja talouden tarpeisiin myös yläpäästä. Työllisyysastetta halutaan nostaa pitämällä vanhimpia ikäluokkia pitempään työmarkkinoilla. Jos työllisyysaste mitattaisiin vaikkapa 20–69-vuotiaista, tulos kertoisi paremmin työmarkkinoiden realiteeteista ja työllisyyspolitiikan onnistumisesta. Näin mitattuna Suomen työllisyysaste ilman kausipuhdistusta ei ollut maaliskuussa 72,5 prosenttia vaan vain 71,2 prosenttia. Eli unohdetaan koko homma!

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?