KHO ei hyväksynyt Hernesaaren liikennesumppua

Korkein hallinto-oikeus kaatoi Hernesaaren asemakaavan. Viesti on selvä: asuinalueelle pitää suunnitella toimivat liikenneyhteydet.

Korkein hallinto-oikeus kaatoi Hernesaaren asemakaavan liikenneongelmien takia. Viereisessä Jätkäsaaressa liikenneruuhkien kanssa on tapeltu vuosia.

21.5. 2:00 | Päivitetty 21.5. 6:48

Hernesaareen kaavailtu asuntoalue on vastatuulessa. Korkein hallinto-oikeus (KHO) asettui torstaina samalle kannalle kuin Helsingin hallinto-oikeus, joka kumosi viime keväänä asemakaavan, koska kaavassa ei sen mielestä huomioitu riittävästi rakentamisen vaikutusta liikenteen sujuvuuteen.

Ongelman syyt näkee kartasta. Helsinki havittelee 7 600:aa asukasta ja 3 000:ta työpaikkaa saarelle, johon pääsee vain yhtä reittiä pitkin. Ruuhkiahan siitä seuraa. Samaan ongelmaan on törmätty viereisessä Jätkäsaaressa. Hernesaaren kaavassa ongelmaa yritettiin ratkaista olettamalla, että autoilua vähennetään muun muassa ruuhkamaksuilla ja pysäköintimaksuilla. KHO:n mielestä olettaminen ei riitä; autoliikenteelle pitää olla riittävät yhteydet.

Helsingin kannattaa ottaa lusikka kauniiseen käteen. Kaavoitukseen kuuluu realististen liikennejärjestelyjen suunnittelu, eikä liikenneruuhkien tarkoituksellinen luominen saa olla keino ajaa haluttua liikennepolitiikkaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?