Joukkomurhista on tullut Yhdysvalloissa maan tapa

Texasin Uvaldessa 21 hengen vaatinut kouluampuminen jatkaa joukkoampumisten synkkää historiaa. Yhdysvallat on antautunut aseväkivallan edessä.

Texasin Uvaldessa surtiin tiistaisen joukkoampumisen uhreja.

25.5. 16:30

Texasin Uvaldessa 19 lapsen ja kahden aikuisen hengen tiistaina vaatinut joukkoampuminen on pakottanut amerikkalaiset kohtaamaan maansa asepolitiikan täydellisen epäonnistumisen. Jälleen kerran media on täyttynyt uhrien itkevistä omaisista, murhaajan tunteneiden yllättyneistä kommenteista – eipä olisi uskonut – ja poliitikkojen ontoista surunvalitteluista.

Tämä oli Yhdysvalloissa kuudenneksi eniten uhreja vaatinut joukkoampuminen 30 viime vuoden aikana. Siksi se nousi uutisaiheeksi, toisin kuin päivittäiset pienemmät joukkoampumiset.

Ihmisten järkytystä lisäsi, että uhrit olivat lapsia. Se palautti mieleen vuoden 2012 Sandy Hookin kouluampumisen. Siinä kuoli 28 ihmistä, joista 20 oli 6–7-vuotiaita lapsia.

Sandy Hook oli asekeskustelun käännekohta, ikävä kyllä huonolla tavalla. Joukkomurha aiheutti niin valtavaa järkytystä, että aserajoitusten kannattajat kuvittelivat asioiden vihdoin muuttuvan. Kun mitään ei tapahtunut, toivo on muuttunut epätoivoksi.

Aseväki on levittänyt salaliittoteoriaa, jonka mukaan Sandy Hookissa ei tapahtunut mitään kouluampumista ja uhrien vanhemmat olivat palkattuja näyttelijöitä. Tämä kuvaa hyvin, miten syvälle asekeskustelu on Yhdysvalloissa vajonnut.

Presidentti Joe Biden ja demokraatit ovat ehtineet jo ilmoittaa, että edustajainhuoneen läpäissyt lakiesitys aseiden ostajien taustojen paremmasta tarkastamisesta tuodaan senaatin äänestykseen. Kiristys olisi pieni, mutta republikaanien uskotaan hautaavan senkin jarrutuksellaan. Puolue on syvällä aselobbarien taskussa, eikä se halua tiukentaa vaan höllätä aselakeja.

Tilanne on kauhistuttava. Päättäjät ovat voimattomia tai haluttomia tekemään mitään, vaikka kaikki tietävät, että jossain seuraava joukkoampuja valmistelee jo tekoaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?