Turkki nöyryyttää Suomea ja Ruotsia, mutta peli­nappulan on kestettävä osansa

Nato-prosessin pitkittyminen voi vaikuttaa arvioihin Suomen turvallisuustilanteesta, mutta turvallisuushuolia hälventää Suomen ja Ruotsin Yhdysvalloilta sekä muilta suurilta Nato-mailta saama näyttävä tuki.

Presidentti Sauli Niinistö julkaisi keskiviikkona blogikirjoituksen, jonka viestinä oli se, että Suomi ottaa Turkin huolen terrorismista vakavasti. Kirjoituksen yhteydessä julkaistiin kuva vuodelta 2015, jolloin presidenttipari vieraili Ankarassa ja kävi yhdessä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja tämän puolison kanssa laskemassa kukkia terrori-iskupaikalle.

Turkki uhkaa Naton yhtenäisyyttä jarruttamalla Suomen ja Ruotsin jäsenyysneuvotteluja ja uhkaamalla hyökätä taas Pohjois-Syyriaan. Näin Turkki pakottaa muut Nato-maat ottamaan paremmin huomioon Turkin tavoitteet Lähi-idässä.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan pelaa samaan aikaan monessa pöydässä. Suomi ja Ruotsi ovat pelinappuloita, eikä se ole miellyttävää. Suomen johto on ottanut Erdoğaniin saman linjan kuin aiemmin Vladimir Putiniin: ei provosoida eikä provosoiduta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?