Vantaa haluaa kaupunkimaisten kaupunkien joukkoon

Helsinki-Vantaan lentokentän toiminta on Vantaan taloudelle ja työllisyydelle kohtalonkysymys.

Vantaa haluaa investoida kaupunkimaiseen rakentamiseen. Myyrmäen keskustassa tehdään parhaillaan töitä useissa täydennysrakennuskohteissa.

6.6. 16:30

Vantaa aikoo tulevina vuosina investoida poikkeuksellisen paljon rahaa kaupunkikehitykseen. Vanha kauppala ja maaseutumaisuus jätetään nyt taakse, sanoi kaupunginjohtaja Ritva Viljanen tiedotustilaisuudessa, jossa käytiin läpi vuoden 2023 talousarvion kehystä.

Vuosikausia talousvaikeuksista kärsineellä Vantaalla menee nyt paremmin kuin aikoihin. Velkaa on saatu lyhennettyä hyvin, ja ensi vuodelle ennakoidaan reilusti ylijäämäistä tulosta. Tavoite on nostaa vuosikate 130 miljoonaan euroon vuonna 2025.

Kohentunut taloustilanne on osittain seurausta kaupungin tekemästä tuottavuus- ja kasvuohjelmasta sekä lisääntyneistä yhteisöverotuotoista. Myös ulkopuoliset tekijät ovat avittaneet taloutta: valtio on tukenut kuntia melko avokätisillä koronakorvauksilla. Ensi vuonna Vantaa saa vielä käyttöönsä nykyisellä veroprosentilla kerättyjä veroja, vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tuolloin jo siirtyneet hyvinvointialueelle.

Tulevaisuudessa häämöttää 400 miljoonaa euroa maksava pikaraitiotie, johon kaupunki näillä näkymin investoi noin 270 miljoonaa euroa. Tähän tarvitaan lainanottokykyä. Myös korkotason nousu ja kunta-alan palkkasopimus todennäköisesti nostavat kuluja tulevaisuudessa.

Vaikka talousnäkymistä kerrottiin maanantaina iloisissa tunnelmissa, liittyy Vantaan talouteen myös isoja kysymysmerkkejä. Koronaviruspandemia romahdutti lentokenttien matkustajamäärät, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikeuttanut lentokentän toimijoiden tilannetta entisestään. Aasian-lennot kärsivät Venäjän asettamasta ylilentokiellosta.

Helsinki-Vantaan toiminta on Vantaalle kohtalonkysymys. Lentämisen tulevaisuus vaikuttaa kaupungin työllisyyteen paitsi suoraan myös välillisesti. Vantaan sitkeä ongelma on korkea pitkäaikaistyöttömyys. Kaupungin pitäisi pystyä kääntämään se laskuun.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?