Angela Merkel ei tunnusta virheitään

Saksan liiaksi Venäjää myötäilleen linjan ja energiapolitiikan hinta on kova.

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel esiintyi tiistaina Berliinissä loppuunmyydyssä yleisötilaisuudessa.

9.6. 2:00

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel palasi tiistaina parrasvaloihin. Merkelin esiintyminen haastateltavana berliiniläisen teatterin lavalla keräsi paljon huomiota.

Merkel johti Saksaa 16 vuotta. Valtakautensa päättymisen jälkeen hän antoi tilaa uudelle kanslerille Olaf Scholzille pysyttelemällä sivussa.

Merkel on järkyttynyt Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Hän ei kuitenkaan tunnusta sen syyksi oman politiikkansa virheitä.

Merkelin aikana Euroopassa kriisit seurasivat toisiaan, ja Merkel oli kompromissien kuningatar. Merkelin mottona politiikassa on yhä se, että politiikka on sitä, mikä kulloinkin on mahdollista. Tähän periaatteeseen nojaamalla voi kuitenkin aina väittää, että tehdyt kompromissit estivät jotain vielä pahempaa tapahtumasta.

Virheiden tunnistaminen ja tunnustaminen olisi kuitenkin tärkeää. Saksan liiaksi Venäjää myötäilleen linjan ja energiapolitiikan hinta on kova koko Euroopalle, mutta eritoten Ukrainalle.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?