Kunta-alan riita kytee vielä pitkään

Kuntien palkolliset saavat palkkaohjelmansa, mikä närkästyttää teollisuutta.

Kunta-alalle syntyi muilta osin sopimus, mutta hoitajat jatkavat neuvotteluja syksyllä.

8.6. 16:30

Kunta-alan uusi työ- ja virkaehtosopimus on nyt hyväksytty. Hoitajia sopu ei toki koske, he yrittävät yhä saada enemmän kuin muut ammattiryhmät.

Neuvotteluissa hiersi eniten se, miten varmistetaan, etteivät hoitajat saa enemmän kuin muut. Asia päätettiin hoitaa niin, että muut järjestöt kokoontuvat sen jälkeen, kun hoitajille joskus on syntynyt sopimus. Jos hoitajat ovat saaneet enemmän, alkavat neuvottelut muiden kanssa uudelleen. Kuulostaa sekavalta – ja sitä se onkin.

Hoitajien neuvotteluihin palataan syksyllä kesälomien jälkeen. Neuvotteluissa saattaa mennä vuodenvaihteeseen, jopa ylikin.

Hoitajajärjestöt ajavat ilmeisesti neuvottelunsa niin lähelle eduskuntavaaleja kuin mahdollista. Tarkoituksena on lypsää poliitikoilta lupauksia hoitajien suhteellisen ansiotason parantamisesta. Tilanne on kopio vuoden 2007 eduskuntavaaleista ja ”Sari Sairaanhoitajasta” – tosin yhdellä tärkeällä erolla: nyt tiedetään, miten kalliiksi Sari koko Suomelle kävi.

Muut kunta-alan palkansaajajärjestöt ovat käärmeissään hoitajille, jotka haluavat murtaa kunta-alan ”kaikille samat korotukset”-linjan.

Sopimuksessa on myös viisivuotinen palkkaohjelma, joka takaa noin prosenttiyksikön verran yli teollisuuden ”yleisen linjan”. Niiden rahojen jakamisesta tosin neuvotellaan paikallisesti.

Teollisuuden liitoissa automaattinen korotus herättää närää. Niiden pitäisi aloittaa kesälomien jälkeen neuvottelut toisen sopimusvuoden korotuksesta. Näistäkin neuvotteluista on tulossa pitkät ja erittäin vaikeat. Kuka haluaa neuvottelujen päänavaajaksi, jos kunta-ala saa automaattisesti jotain sen päälle?

Mallia arvosteltiin teollisuudesta jo silloin, kun sovittelulautakunta antoi toukokuussa samansisältöisen ehdotuksen. Mutta kun sovittelulautakunta oli palkankorotusautomaattia kerran tarjonnut, oli siitä oikeastaan mahdotonta enää perääntyä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?