Kokoomus kokoontuu Nalle Puhin tunnelmissa

Juuri tällä hetkellä kaikki näyttää kokoomuslaisten kannalta pelottavan hyvältä, mutta ensi kevään eduskuntavaaleihin on vielä aikaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo johtaa joukkonsa puoluekokoukseen muhevissa tunnelmissa.

10.6. 2:00

Politiikan kesän superviikonloppu alkaa perjantaina, kun kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto aloittavat puoluekokouksensa. Kovin suurta draamaa ei ole luvassa, sillä puheenjohtaja ei ole vaihtumassa yhdessäkään puolueessa. Nyt on aika korostaa yksimielisyyttä ja kiillottaa politiikan kilpi kirkkaaksi kymmenen kuukauden kuluttua odottaviin eduskuntavaaleihin.

Muut puolueet saavat vuoronsa tulevina päivinä, mutta aloitetaan kokoomuksesta, joka kokoontuu hiekkarannoistaan tunnetulla Kalajoella.

Puoluekokouksen ilmassa voi epävakaisesta säästä huolimatta olla paperivarjodrinkkejä ja muuta beach partyn tunnelmaa. Kokoomus on pysynyt mielipidekyselyjen paalupaikalla viime kesän kuntavaaleista lähtien, ja Nato-kevään aikana kannatus on loikannut todella korkealle. Kesäkuun alun Ylen kyselyssä kokoomusta olisi äänestänyt 25,9 prosenttia vastaajista. Ero kakkosena olevaan Sdp:hen oli peräti 7,2 prosenttiyksikköä.

Kokoomuslaisilla on kova työ pidätellä hymyjään, mutta sitä he varmasti yrittävät, sillä äänestäjät kavahtavat kokoomuslaisissa nimenomaan ylimielisyyden mielikuvaa. Tässä tilanteessa puheenjohtaja Petteri Orpon vaatimaton tyyli voi toimia hyvin vaalitaistelussa, kunhan innokkaat avustajat eivät pääse kirjoittamaan hänelle enempää Adolf Ehrnrooth -sitaatteja.

Orpon takana kannatustaan ja asemiaan mittaavat varapuheenjohtajan vaalissa Antti Häkkänen ja Elina Valtonen. Henkilöiden lisäksi vastakkain ovat myös puolueen konservatiivit ja liberaalit. Kisasta odotetaan tiukkaa, sillä viime kerralla Valtonen pääsi jo Häkkäsen kantaan.

Kalajoella kokoomus hyväksyy Suomi oikealle raiteelle -ohjelmansa, jossa katetaan pöytään kokoomuksen perinteiset eväät eli vastuullinen taloudenpito, työmarkkinoiden vapauttaminen, työhön kannustaminen ja verojen alentaminen.

Puolueessa lasketaan, että hintojen nousu, velkakulujen paisuminen ja talouden mahdollinen ajautuminen taantumaan kääntävät äänestäjien katseet vahvana talouspuolueena pidettyyn kokoomukseen. Lisäkierrettä lupaa mahdollinen hoitajien työtaistelu, joka uhkaa räjähtää hallituksen syliin.

Kokoomuksen vaaliraiteiden toisena kiskona on turvallisuus. Puolueen Nato-töyssy saattaa madaltua, sillä vaaleihin mennessä Nato-jäsenyys on joko toteutunut, edennyt tai pahasti mutkistunut. Maanpuolustusta, poliisia ja rajojen valvontaa voi silti aina vahvistaa.

Juuri tällä hetkellä kaikki näyttää kokoomuslaisten kannalta pelottavan hyvältä. Kokoomuksen pitkään haaveilema Nato-jäsenyys putosi puolueelle kuin taivaan lahja, kiitos Vladimir Putinin. Viime eduskuntavaalien jälkeen kaksi vaalivoittoa on jo taskussa, ja pääpalkintoa lähdetään hakemaan loistavista asemista.

Kymmenen kuukautta on kuitenkin nykypolitiikassa todella pitkä aika. Sitä se oli jo viime eduskuntavaaleissa, joissa perussuomalaiset kirivät keväällä melkein ykkössijalle. Nyt samaan temppuun on vaikeaa uskoa, mutta mitä tekee suosittu pääministeri Sanna Marin (sd) vaaliväittelyissä? Jos vaaleista tulee äänestys pääministeristä, se voi kasata kannatusta kokoomukselle ja demareille.

Poliittisten asetelmien ennakointia sekoittaa kuitenkin maailman arvaamattomuus. Paljon riippuu siitä, missä asennossa ensi keväänä ollaan Ukrainan sodassa, Nato-jäsenyydessä, koronavirusepidemiassa ja taloudessa. Puhumattakaan kaikista tuntemattomista tuntemattomista – asioista, joita emme vielä tiedä.

Kokoomuslaisten kannattaa siis nauttia viikonlopustaan, sillä kuten Nalle Puh muistutti: paras on hetki juuri ennen hunajan syöntiä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?