Yksinvaltias jakoi ohjeita toimittajille

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan otti kantaa Yleisradion ja Ruotsin SVT:n journalismiin. Presidentin mukaan niiden pitää lopettaa terroristijohtajien haastatteleminen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kovin huolissaan Suomen ja Ruotsin journalismista. Keskiviikkona hän piti Ankarassa yhteisen lehdistötilaisuuden Venezuelan presidentin Nicolás Maduron kanssa.

10.6. 2:00

Turkin yksinvaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ryhtynyt mediakriitikoksi. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin yleisradioyhtiöiden pitää lopettaa ”terroristijohtajien” haastattelut. Muuten mailla ei ole mitään asiaa Naton jäseniksi. Yleisradion uutispäätoimittaja Jouko Jokinen vastasi, että Erdoğan osoittaa ”tyypillistä yksinvaltiaan harhaista kuvitelmaa” yrittäessään suitsia mediaa ja sananvapautta.

Toisaalta Erdoğanilla on kyllä vankat perusteet uskoonsa siihen, että media voidaan vaientaa vallanpitäjän mahtikäskyllä. Takavuosina Erdoğania hyvinkin kriittisesti käsitellyt turkkilainen media on alkanut ymmärtää presidentin näkökantoja selvästi paremmin sen jälkeen, kun valtio alkoi sulkea toimittajia vankiloihin terroristilakien rikkomisesta.

Toimittajien vangitsemisten määrässä Erdoğan onnistui muutama vuosi sitten yltämään peräti maailmanennätykseen suhteessa maan väkilukuun. Ei siis ole mikään ihme, että hän nyt innostui jakamaan näitä tepsiviä oppejaan Pohjoismaillekin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?