Sota Ukrainassa lisää levottomuutta Afrikassa

Eurooppalaiset ovat joutuneet huomaamaan, että Venäjällä on vahva vaikutusvalta monessa Afrikan maassa.

Jemeniläinen perhe haki ruoka-apua toukokuussa Etelä-Jemenissä.

14.6. 16:30

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on Afrikan maille monella tapaa traaginen. Sota kääntää Euroopan huomion pois Afrikan ongelmista – joita sota lisää rajulla tavalla.

Afrikan maat ovat kamppailleet omien konfliktiensa ja koronaviruspandemian kanssa. Nyt päälle ovat tulleet Ukrainan sodan seuraukset: ruuan, lannoitteiden ja energian hinnat ovat nousseet jyrkästi.

Varsinkin monet Pohjois-Afrikan maat ovat riippuvaisia sekä Ukrainan että Venäjän elintarviketoimituksista. Ruuan hinnan nousu vaikuttaa suuresti ihmisten arkeen niissä maissa, joissa valtaosa tuloista menee elämisen perusasioihin.

Samalla Euroopan silmille lävähtää Venäjän vahva vaikutusvalta Afrikassa. Kyse ei ole vain Malin, Sudanin tai Keski-Afrikan tasavallan kaltaisista epävakaista maista, joissa venäläisellä palkka-armeijalla on tiukka ote vallanpitäjistä. Varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa venäläiset öljy-yhtiöt ovat isoja pelureita. Myös asekauppa sitoo monia johtajia Venäjään.

Venäjän valta Afrikassa näkyy esimerkiksi siinä, mikä on vallitseva tarina ruokakriisin syistä. Venäjän infosodassa syypäitä sotaan ovat EU ja pakotteet, ei Ukrainan satamia saartava ja pommittava Venäjä. Euroopan maiden ei pidä yllättyä siitä, että sota Euroopassa jää Afrikassa etäiseksi. Kun YK:n yleiskokous vaati Venäjää vetäytymään Ukrainasta, useat Afrikan maat pidättäytyivät äänestämästä. Samaan aikaan Afrikka itse hyötyisi vahvasta YK:sta.

Euroopalla ja Afrikalla on kohtalonyhteys. Ruokakriisi kiihdyttää konflikteja, mikä lisää muuttoliikettä Eurooppaan. Muistissa on, miten ruuan hinnan nousu kiihdytti arabikevättä vuonna 2011.

Euroopan ja Afrikan maiden on keskusteltava myös epävirallisesti erilaisista jännitteistä sekä keskinäisestä tuesta. Siihen Helsingissä nyt järjestettävä Pohjoismaiden ja Afrikan maiden ulkoministerikokous tarjoaa omalta osaltaan puitteet.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?