Julkisella paikalla saa valokuvata

Päättäjien toive rauhoittaa lapsensa valokuvaajilta on inhimillisesti ymmärrettävä, mutta täyskieltoon ei voida mennä, sillä julkinen paikka on julkinen paikka.

17.6. 16:30

Julkisuudessa on keskusteltu päättäjien lasten valokuvien julkaisemisesta sen jälkeen, kun presidenttiperheen nelivuotias Aaro-poika päätyi lehtikuviin osallistuttuaan vanhempiensa kanssa Turussa viime viikonloppuna pidettyihin Paavo Nurmen yleisurheilukisoihin.

Presidentti Sauli Niinistö on paheksunut valokuvan julkaisua ja vedonnut Julkisen sanan neuvoston periaatelausumaan, jonka mukaan alle 7-vuotiaiden lasten kuvaamiseen tarvitaan vanhempien lupa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) esitti torstaina Twitterissä toiveen, ettei media kuvaisi tai julkaisisi kuvia hänen lapsestaan.

Toive on inhimillisesti hyvin ymmärrettävä. Suomessa niin kansa kuin mediakin haluavat antaa päättäjien elää perheineen mahdollisimman normaalia elämää. Julkisuuden henkilöiden yksityisyyttä kunnioitetaan paljon paremmin kuin monessa muussa maassa. Niin pitääkin.

Niinistö katsoo JSN:n periaatelausuman kieltävän kaiken lasten valokuvaamisen ilman heidän huoltajiensa suostumusta. Se tuskin on JSN:n tarkoitus. Ohje on tarkoitettu toisenlaisiin tilanteisiin, esimerkiksi sellaiseen, jossa lasta kuvataan ja haastatellaan subjektina – siis vaikkapa silloin, kun päiväkodista juttua tekevä toimittaja kysyy asioista lapsen mielipiteitä. JSN:n kantaa lienee kuitenkin jatkossa syytä selventää.

Lasten kuvaamisessa ja valokuvien julkaisemisessa on syytä harjoittaa huolellista harkintaa, mutta kategoriseen kieltoon siinä ei pidä mennä, sillä oikeus kuvata julkisella paikalla on keskeinen osa sananvapautta – juuri siksi niitä julkisiksi paikoiksi kutsutaankin.

Urheilukatsomo tuhansine ihmisineen ja myös yleisömerta kuvaavine televisiokameroineen on tyypillisesti juuri tällainen julkinen paikka.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?