Itäinen Suomi opettelee elämään uuden rautaesiripun varjossa

Venäjän-kauppaan on aina liittynyt riskejä, eikä niitä kaikkia voi sosialisoida. Silti on selvää, että itäinen Suomi tarvitsee tukea rakennemuutokseensa.

19.6.2022 2:00

Itäisessä Suomessa on tänä keväänä nähty, mitä termi ”uusi rautaesirippu” tarkoittaa käytännössä. Se laskeutui Suomen ja Venäjän rajalle, kun Venäjä helmikuussa aloitti raa’an hyökkäyssodan Ukrainassa.

Käytännön vaikutukset olivat valtavia, sillä Venäjällä on ollut merkittävä rooli itäisen Suomen taloudessa ja tulevaisuutta oli suunniteltu Venäjä-yhteyksien ympärille. Metsäteollisuus toi Venäjältä paljon puuta raaka-aineeksi. Tehtaat käyttivät venäläistä kaasua edullisena energianlähteenä. Itä-Suomessa Venäjä on ollut myös tärkeä vientikohde: esimerkiksi Pohjois-Karjalan kokonaisviennistä Venäjän osuus on ollut yhdeksän prosenttia eli kaksi kertaa valtakunnallista tasoa enemmän. Venäläiset turistit ja ostosmatkailijat taas toivat ennen koronaviruspandemiaa pelkästään Etelä-Karjalaan keskimäärin miljoona euroa vuorokaudessa, ja heillä oli paikallista merkitystä esimerkiksi Kainuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?