Kassakaappisopimusten aika on ohi

Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin lähtösopimus antaa ruman kuvan akateemisten työntekijöiden kattojärjestön toimintatavoista.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder piti maanantaina mediatilaisuuden lähdöstään. Akava oli sunnuntaina kertonut tiedotteella, että Fjäder luopuu tehtävästään marraskuussa.

20.6. 16:30

Korkeakoulutettujen työntekijöiden kattojärjestön Akavan pitkäaikainen puheenjohtaja Sture Fjäder vahvisti sunnuntaina jättävänsä tehtävänsä marraskuussa. Helsingin Sanomat uutisoi Fjäderin lähdöstä jo perjantaina.

Fjäderin lähdön taustalla on ”kassakaappisopimus”, jonka hän solmi syyskuussa 2020 kolmen akavalaisen liiton johtajan eli Tekniikan akateemisten Tekin toiminnanjohtajan Jari Jokisen, opetusalan ammattijärjestö OAJ:n silloisen puheenjohtajan Olli Luukkaisen ja Suomen Ekonomien puheenjohtajan Timo Saranpään kanssa. Kolmikko sopi Fjäderin kanssa, että tämä ei istu nelivuotista kauttaan loppuun vaan pyytää eroa tehtävästään kahden vuoden jälkeen, viimeistään 15.9.2022.

Sopimus solmittiin, koska Fjäderin nelivuotinen kausi ei olisi saanut riittävästi tukea jäsenliitoilta. Moni akavalainen tiesi vähintään huhuna, että Fjäder on jäämässä pois kesken kauden, mutta kirjallisen sopimuksen olemassaolosta tiesi harva.

Neljän akavalaisen johtajan salainen sopimus on vastenmielinen tuulahdus menneeltä ajalta. Kattojärjestöjen johtajat katsoivat voivansa päättää asioista keskenään jäsendemokratiasta ja avoimuudesta välittämättä. Vaikka sopimuksella ei ole juridista pohjaa, se jättää tahran koko nelikon ja Akavan maineeseen. Juuri tällaisista syistä niin kutsuttu hyvä veli -politiikka sai aikanaan niin huonon maineen.

Sopimuksen vuotaminen voi olla osa Akavan puheenjohtajapeliä, jossa Tekin Jari Jokinen ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren ovat ennakkosuosikkeja. Vuoto suosii Löfgreniä, jonka on nyt helppo peräänkuuluttaa uutta avoimempaa otetta Akavan toimintaan. Sture Fjäderin arvellaan puolestaan pyrkivän politiikkaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?