Donald Trump oli yhdessä asiassa oikeassa

Kongressin kuulustelut paljastavat yhä raskaampia asioita Donald Trumpista, mutta onko sillä lopulta mitään väliä?

Valkoisen talon avustaja Cassidy Hutchinson vannoi valan ennen todistustaan kongressin kuulemisessa tiistaina.

30.6. 2:00 | Päivitetty 30.6. 6:57

Voisin seistä keskellä Viidettä avenueta ja ampua jonkun menettämättä yhtä ainoaa ääntä.” Kiertäessään Yhdysvaltoja presidenttiehdokkaana vuonna 2016 Donald Trump ymmärsi, miten uskollisesti kannattajat häntä tukivat. Sen jälkeen Trump on voinut tehdä käytännössä mitä tahansa, eikä hänen ole tarvinnut pelätä tukijoidensa tuomiota.

Uskollisuutta testataan kongressin kuulemisissa tammikuun 2021 kongressivaltauksesta. Tiistaina Valkoisen talon avustaja Cassidy Hutchinson kertoi, että Trump oli vaatinut metallinpaljastimien poistamista puhetilaisuudestaan, vaikka tiesi osan tukijoistaan kantavan asetta. Presidentti oli avustajan mukaan yrittänyt väkisin päästä osallistumaan valtaukseen ja vähät välittänyt varapresidenttinsä Mike Pencen hengenvaarasta.

Todistus liittää presidentin suoraan kongressin väkivaltaan ja voi altistaa Trumpin rikossyytteille. Turha kuitenkaan vielä nuolaista, sillä Trump oli kauhistuttavan oikeassa. Vaikka presidentin paljastettaisiin johtaneen valtausta ase kädessä, menettäisikö hän silti yhtään ääntä?

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?