Eteläsatamasta pitää tehdä eläväinen

Eteläsataman suunnitelmat ovat saaneet arkkitehdeiltä kovaa kritiikkiä. Alueen suunnittelussa on tärkeää varmistaa, että tulevat palvelut ovat sellaisia, joille on kysyntää pandemian jälkeisessäkin ajassa.

Helsingin Eteläsatamasta vapautuu tilaa rakentamiselle, kun laivaliikenne siirtyy Katajanokalle ja Jätkäsaareen.

6.7. 2:00 | Päivitetty 6.7. 10:26

Helsingin ydinkeskustan paraatipaikka, Eteläsatama, uudistuu vihdoin. Alueesta on käynnissä arkkitehtikilpailu, jonka voittaja selviää syksyllä. Nykyään alue koostuu lähinnä satamasta ja parkkipaikasta.

Kilpailuehdotuksissa Eteläsatamaan ehdotetaan muun muassa liiketiloja, hotelleja ja kulttuuritarjontaa. Kilpailun ehdot on laatinut kaupunki, mutta arkkitehtikunnalta ne ovat saaneet osakseen kovaa kritiikkiä. Rakennukset nähdään liian massiivisina herkkään kulttuuriympäristöön. Toisaalta on katsottu, että alueelle pitäisi päin vastoin rakentaa vielä suunniteltuakin enemmän ja myös asuntoja.

Helsingin ydinkeskusta on kärsinyt hiljentymisestä. Eteläsataman rakentaminen on mahdollisuus saada ihmiset löytämään sinne uudestaan.

Koronaviruspandemia muutti turismia ja esimerkiksi toimistotilojen tarvetta. Eteläsataman suunnittelussa on tärkeää varmistaa, että tulevat palvelut ovat sellaisia, joille on pandemian jälkeisessäkin ajassa kysyntää.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?