Happi vähenee Venäjällä

Venäjällä hallitsee turvallisuuspalveluiden logiikka, jossa tärkeintä on valvoa ajattelun puhtautta.

Aleksei Gorinov (vas.) odotti perjantaina tuomiotaan moskovalaisessa tuomioistuimessa. Hän kannatteli lappua, jossa luki: ”Vieläkö tarvitsette tätä sotaa?”

13.7. 2:00 | Päivitetty 13.7. 7:20

Moskovalainen tuomioistuin passitti viime perjantaina paikallisen kaupunginosavaltuutetun Aleksei Gorinovin seitsemän vuoden vankeuteen ”väärän tiedon” levittämisestä.

Syynä olivat hänen puheenvuoronsa kaupunginosaneuvoston maaliskuisessa kokouksessa, jossa käsiteltiin lapsille suunniteltuja piirustuskilpailuita ja tanssifestivaaleja. Gorinov vastusti esitystä, koska piti tapahtumia sopimattomina Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi. Hän sanoi, että kansalaisyhteiskunnan pitäisi pyrkiä kaikin keinoin sodan lopettamiseen ja kaikkien Venäjän joukkojen vetämiseen Ukrainasta.

Tuomioistuimen mukaan kommentit rikkoivat lakia, joka kieltää levittämästä Venäjän sotavoimista ”tietoisesti väärää tietoa”. Se on yksi tiukoista laeista, joita Venäjän vallanpitäjät säätivät pian sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt helmikuussa Ukrainaan. Käytännössä hyökkäyssodan kutsuminen sodaksi on jo rikos, sillä virallisesti Venäjä kutsuu sitä erikoisoperaatioksi.

Gorinovin tapaus ei ollut lainkaan ensimmäinen lain nojalla oikeuteen päätynyt, mutta tähän asti on jaettu lähinnä sakkotuomioita. Gorinov oli ensimmäinen ehdottoman vankeustuomion saanut.

Ankara tuomio tulkittiinkin heti viestiksi. Vaikka Venäjällä kaupunginosaelimillä ei ole juuri lainkaan valtaa, vaan ne päättävät leikkipaikoista, piirustuskilpailuista ja niin edelleen, niiden jäsenet valitaan vaaleilla. Vallanpitäjät halusivat siis selvästi osoittaa, että sodanvastaisen retoriikan yhdistäminen mihinkään poliittiseen toimintaan johtaa pitkään vankeuteen.

Viime aikoina hallinto on lähettänyt useita muitakin viestejä, kun se on kiristänyt otettaan yhteiskunnasta entisestään.

Turvallisuuspalvelu FSB esimerkiksi pidätti tunnetun fyysikon Dmitri Kolkerin Novosibirskissä epäiltynä maanpetoksesta, vaikka Kolkerin syöpä oli edennyt jo niin pitkälle, ettei hän enää pystynyt syömään. FSB lennätti Kolkerin Moskovaan, jossa hän kuoli.

Samoihin aikoihin Suomessakin uutisoitiin Suomessa syntyneestä jääkiekkoilijasta Ivan Fedotovista, jonka poliisi nappasi Pietarissa kadulta kesken televisio-ohjelman kuvauksen.

Molempien kiinniotot siis tehtiin tavalla, joka huomattiin laajalti. Kolkerin kiinniotto nähtiin laajasti osaksi FSB:n kampanjaa rajoittaa akateemisen maailman ajattelunvapautta. Fedotovin pidätys ja syyttäminen varusmiespalveluksen välttämisestä saattoi olla hänen entisen seuransa, armeijan joukkueen TsSKA:n kosto uudesta sopimuksesta yhdysvaltalaisen Philadelphia Flyers -joukkueen kanssa, mutta se ymmärrettiin laajemminkin varoitukseksi olla siirtymättä läntisiin joukkueisiin.

Eniten huomiota sai kuitenkin tunnetun ekonomistin ja virkamiehiä kouluttaneen yliopiston rehtorin Vladimir Maun pidätys epäiltynä korruptiosta. Venäjällä korruptiopidätyksissä olennaista ei ole, pitääkö syytös paikkansa, vaan keitä pidätetään. Maun pidätys nähtiin merkkinä siitä, että niin sanotut ”järjestelmäliberaalit” ovat menettäneet lopunkin suojastaan. Termillä viitataan niihin Putinin järjestelmän sisällä toimiviin, jotka ovat kannattaneet avoimempaa mallia.

Vladimir Putinin Venäjällä turvallisuuspalvelut ovat olleet aina keskeisessä osassa, mutta niiden asema on vahvistunut entisestään. Nyt Venäjällä hallitsee turvallisuuspalveluiden logiikka, jossa tärkeintä on valvoa ajattelun puhtautta.

Se on työtä, jossa valmista ei tule koskaan. Uusia epäilyttäviä ryhmiä ja ihmisiä löytyy aina. Eikä juuri kukaan ole turvassa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?