Venäläisten viisumit vaativat viileää harkintaa

EU-maiden yhteinen linja lisäisi kannanoton painoarvoa.

Luvattomasti Venäjän ja Suomen välistä rajaa yritetään ylittää harvoin. Kuvan rajavyöhyke Kaakkois-Suomen Virolahdella.

27.7. 16:30

Venäläisten turistiviisumit Suomeen ovat viime päivinä puhuttaneet kansaa ja poliitikkoja. Jokaisella tuntuu olevan asiasta mielipide, usein jyrkästi venäläisten maahantuloa vastustava.

Poliitikot ovat aistineet, mitä mieltä kansa asiasta on. Monien eduskuntapuolueiden edustajat ovat vaatineet, että venäläisille ei tulisi enää myöntää turistiviisumeita.

Suomen nykyinen linja poikkeaa Baltian maiden käytännöstä. Ne käytännössä lopettivat turistiviisumien myöntämisen venäläisille heti sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Samaan aikaan kun Venäjä käy julmaa sotaa naapurinsa Ukrainan maaperällä ja syyllistyy sotarikoksiin, venäläiset voivat yhä tulla Suomeen lomailemaan. Se ei tunnu sopivan suomalaisen oikeudentajuun. Nykyään Suomi toimii venäläisille porttina länteen.

Oikeudentajun rinnalla pitäisi kuitenkin olla myös juridiikan tajua – ja hieman malttia. Maahantulon perusteet on kirjattu Schengen-sopimukseen ja sopimuksen kohdat ovat sitovaa suomalaista lainsäädäntöä. Yhtäkkinen täyskielto ei näiden pykälien mukaan ole mahdollinen.

Viisumikielto ei edes tehoaisi nopeasti. Venäläisillä on voimassa arviolta satatuhatta niin sanottua pitkää eli monikertaviisumia. Moni heistä tulee Suomeen tapaamaan sukuaan. Virokin päästää maahan venäläisturisteja, joilla on lähisukulaisia maassa.

Viisumikieltoa kaipaavien kannattaisi ottaa huomioon sekin, että ennen kuin tällaiseen ratkaisuun turvauduttaisiin, olisi kohtuullista, että päättäjät päättäisivät, missä oloissa ja millä tavalla kielto purettaisiin. Joillekin venäläisille matka vapauteen voi tarkoittaa sitä, että he näkevät oman vankilansa kahleet ja vartijoiden julmuuden paremmin.

Parasta olisi, jos Euroopan unioni tekisi nopeasti omat linjauksensa siitä, miten venäläisten turistiviisumeihin tulisi suhtautua. Unionin linjahan on tässä asiassa jo rikki, joten se kannattaisi paikata.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?