Yhdysvaltain ilmastopaketti on hieno yllätys

Peräti 369 miljardin dollarin ilmasto- ja energiapaketti sai sitä vastaan haranneen demokraattisenaattorin tuen.

Presidentti Joe Biden kertoi torstaina Valkoisessa talossa, kuinka ilmastopaketin yhteydessä sovittiin myös laista, joka pyrkii suojaamaan amerikkalaisia perheitä hintojen nousulta.

30.7. 16:30

Joskus politiikka yllättää myönteisesti. Näin kävi keskiviikkona Yhdysvalloissa, kun presidentti Joe Bidenin ilmastopakettia vastustanut demokraattien senaattori Joe Manchin III Länsi-Virginiasta ilmoitti yllättäen, että hän on päässyt senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumerin kanssa sopuun uudesta ilmasto- ja energialainsäädäntöpaketista.

Kyseessä on merkkipaalu Yhdysvaltain historiassa. Lakipaketti antaa hallinnolle valtuudet 369 miljardin dollarin suuntaamiseen siihen, että Yhdysvaltain päästöjä pannaan kuriin. Teollisuutta ja kotitalouksia ohjataan erilaisin tukitoimin sekä verohuojennuksin kohti puhtaampien energiamuotojen, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, käyttöä. Tukien sanotaan olevan pitkälti teknologianeutraaleja. Toisin sanoen olennaista on saada hiilipäästöt kuriin.

Kuluttajien tuet ovat joissain tapauksissa riippuvaisia kotitalouksien tuloista. Esimerkiksi uusien sähköautojen ostoa tuetaan jopa 7 500 dollarin verran autoa kohden, mutta tuki pienenee nollaan vuodessa yli 150 000 dollaria ansaitsevilta tai yli 300 000 dollaria ansaitsevilta pariskunnilta. Ensimmäisen käytetyn sähköautonkin ostoa tuetaan. Yhdysvalloissa tavoite autoilun sähköistämiseksi on merkittävä, koska maan liikenteen rakenne perustuu pitkälle autojen käyttöön.

Samassa yhteydessä moni muukin lainsäädäntöhanke saatiin sovittua. Muun muassa se, miten budjettivajetta pienennetään ja miten terveydenhoitomenoja voidaan vähentää esimerkiksi sallimalla, että valtion sosiaalivakuuttaja Medicare saa neuvotella reseptilääkkeiden hinnoista.

Republikaanit moittivat yksimielisesti uudistuksia sanoen niiden kiihdyttävän inflaatiota. ”Tämä on isku amerikkalaisia perheitä kohtaan”, republikaanien senaattori John Barrasso Wyomingista sanoi lausunnossaan ja vaati kululeikkauksia sekä öljyn ja maakaasun tuotannon rajoitusten poistoa.

Poliittinen kiista Yhdysvalloissa siis jatkuu, mutta marraskuussa pidettävään YK:n ilmastokokoukseen Egyptissä kokoontuville eri maiden johtajille Yhdysvaltain toimi on vahva viesti siitä, että Yhdysvallatkin panee toimeksi. Se on hyvä uutinen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?