Syksyn palkkakierros voi pelastaa tai pilata paljon

Valtiovarainministeriö lupailee tuloveronkevennyksiä, jos syksyllä sovitut palkankorotukset pysyvät maltillisina.

7.8. 2:00

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja ministeriön keskeiset virkamiehet sitoivat kuluneella viikolla mahdolliset tuloveronkevennykset maltillisiin palkankorotuksiin. Maltillisiksi katsotaan korotukset, jotka jäävät alle inflaatioennusteen. Ensi vuoden inflaation ennustetaan asettuvan kolmen prosentin tietämille.

Siis: veronkevennyksiä vastapalvelukseksi maltillisista palkankorotuksista. Sehän kuulostaa aivan menneiden aikojen tulopoliittiselta kokonaisratkaisulta eli tupolta! Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies on tähän asti kiiruhtanut vastustamaan, jos joku yhteiskunnallinen toimija on vihjannut edes kaukaisesti minkäänlaisen keskitetyn ratkaisun mahdollisuuteen.

Jos veronkevennyksillä ostetaan pienemmät palkankorotukset, saattaisi Häkämieskin pysyä vaiti. Silloinhan palkankorotukset tavallaan maksettaisiin valtion pohjattomasta kirstusta, ei työnantajien voitosta.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen suunnittelee tapaavansa palkansaajajohtajia, aiheena syksyn työmarkkinakierros.

Työmarkkinaneuvotteluja käydään syksyn aikana kahdella suunnalla: hoitajajärjestöt Tehy ja Super jatkavat Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) kanssa neuvotteluja siitä, mihin ne alkukesästä jäivät. Teollisuudessa taas pitäisi sopia korotukset jälkimmäiselle sopimusvuodelle.

Alkaa kuulostaa tupomallilta.

Kunta-alalle syntyi kesäkuussa sopimus, joka sekoittaa palkkaneuvotteluja perin pohjin. Siinä sovittiin palkkaohjelmasta, jonka mukaan kunta-alan palkolliset saavat seuraavien viiden vuoden ajan joka vuosi noin prosenttiyksikön verran suuremmat korotukset kuin teollisuuden ja kuljetusalan muodostama niin sanottu yleinen linja.

Se riitti muille kunta-alan palkansaajajärjestöille kuin Tehylle ja Superille, jotka vaativat seuraavien viiden vuoden aikana 3,6 prosenttia yli niin sanotun yleisen linjan. Hoitajien vaatimus ylittäisi roimasti nykyisen inflaatioennusteen.

Hallitus tuskin pystyy päättämään budjettiriihessään elo–syyskuun vaihteessa tuloveronkevennyksistä muuten kuin ehkä ehdollisina – jos siis kevennyksiä aiotaan tehdä. Palkkaneuvottelut sekä hoitoalalla että teollisuudessa ovat silloin vasta aluillaan.

Sekä ministeriön virkamiesten että Saarikon kommentit kertovat huolesta, että palkkakierros lähtee käyntiin nousevin huudoin ja riistäytyy käsistä.

Teollisuusliitot luonnollisesti yrittävät kuroa syntynyttä jälkeenjääneisyyttä umpeen, mutta kunta-ala saa taas automaattisesti sen päälle noin prosenttiyksikön. Siinä menee helposti teollisuuden kansainvälinen kustannuskilpailukyky palkankorotusten myötä.

Koska kunta-alalla ei tunneta sellaisia työ- ja virkaehtosopimuksen palkkaliukumia kuin yksityisellä puolella, kunnissa on taipumusta jäädä teollisuuden palkkakehityksestä jälkeen. Ajoittain jälkeenjääneisyyttä korjataan palkkaohjelmalla, jollainen nytkin on sovittu.

Mutta teollisuustyöläiset tuskin muistelevat menneiden vuosien palkkakehitystä vaan katsovat, mitä kunta-ala nyt saa ja pyrkivät saamaan saman. Kaiken lisäksi monen kunta-alan palkansaajan työnantaja vaihtuu ensi vuodenvaihteessa hyvinvointialueeksi, jonka rahat tulevat valtiolta. Siksi valtiovarainministeriössä ollaan syystäkin huolestuneita palkkakierteen käynnistymisestä.

Nousevien hintojen ja palkkojen toisiaan ruokkivalle turmiolliselle kierteelle aika olisi kovasti otollinen. Moni kuluttaja on jo pannut merkille, että samalla rahasummalla saa vähemmän ruokaa kuin vuosi sitten.

Hinta-palkkainflaatiota tuhoisammallekin tilanteelle on taloustieteessä oma terminsä. Sitä kutsutaan stagflaatioksi. Siinä yhdistyvät korkea inflaatio, lama ja korkea työttömyys. Toistaiseksi työttömyysluvut ovat sentään Suomessa hyvällä mallilla.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?