Viikon puheenaiheet

2:00

1) Nato-prosessi

Suomen ja Ruotsin tie kohti Nato-jäsenyyttä jatkui kuluneella viikolla. Yhdysvallat, Italia ja Ranska hyväksyivät maiden Nato-jäsenyydet. Yhdysvalloissa tuki oli lähes yksimielinen. Ranskassa äärivasemmisto äänesti kansalliskokouksessa vastaan – koska Ranskan vasemmisto vastustaa refleksinomaisesti kaikkea, mikä vähänkään liittyy Yhdysvaltoihin.

2) Budjetti

Valtiovarainministeriö aloitti ensi vuoden budjetin teon. Nykyisen hallituksen aikana politiikka pääsi vaikuttamaan tuloihin ja menoihin eniten, kun hallitusta kasattiin, hallitusohjelman sulle–mulle-osioissa. Sittemmin pandemia ja sota ovat hallinneet budjetteja ja rahankäyttöä. Vaalit lähestyvät ja paine politikoida yhteisellä rahalla kasvaa.

3) Kivien alustat

Sairaaloiden päivystysten tilanne on todettu vaaralliseksi. Hoitohenkilökunta ei riitä, ja hoitoa odottavan aika on pitkä. Vastuuministeri, perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi viikolla, että ongelmaan vastataan poikkihallinnollisella hankkeella, etsimällä henkilökuntaa kivien alta ja tarjoamalla löydetyille urakkahommia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?