Ihmisoikeusjärjestöjen viestit harvoin miellyttävät

Riippumattomat ihmisoikeusjärjestöt tekevät tärkeää työtä kertoessaan epämieluisia totuuksia. Nykyisessä ilmapiirissä oikean viestin saaminen perille on kuitenkin vaikeaa, eikä Amnesty onnistunut siinä raportoidessaan puolustussotaa käyvän Ukrainan armeijan toiminnasta.

Ukrainalaisia siviilejä nousemassa Pokrovskiin asemalla evakuointijunaan viikonvaihteessa.

8.8. 16:30

Riippumattomien ihmisoikeusjärjestöjen työ epävakailla kriisialueilla ympäri maailmaa on vaarallista ja epävarmaa. Järjestöjä painostetaan, ja monet autoritaariset maat kieltävät niiden toiminnan.

Ihmisoikeusjärjestöjen raportit tuovat esiin karuja asioita, joita on usein vaikea kohdata. Nyt myrskyn silmään joutui Amnesty International – keskellä Eurooppaa. Amnesty sai myös Suomessa vastaansa suoranaista vihaa raportoidessaan kriittisesti Ukrainan armeijan taktiikoista.

Amnestyn mukaan Ukrainan armeija vaarantaa siviiliväestön sijoittaessaan joukkoja siviilien keskelle. Raportin sisältöä voi arvostella, vielä enemmän Amnestyn viestintää. Jos raportin lukee irrallaan aiemmista Venäjää käsittelevistä raporteista, se antaa tapahtumista harhaanjohtavan kuvan, ja ymmärrettävästi ihmisiä suututtaa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti Amnestyä vastuun siirtämisestä hyökkääjältä uhrille. Järjestö onkin pahoitellut viestintäänsä, mutta raportin sisällöstä se pitää kiinni.

Sääntöjä noudattava sota on illuusio. Venäjä rikkoo sodan sääntöjä, ja niin tekee Amnestyn mukaan myös Ukrainan armeija. Mittaluokassa on kuitenkin selvä ero. Venäjä käy Ukrainassa brutaalia hyökkäyssotaa, Ukraina puolustaa sinnikkäästi olemassaoloaan.

Se ei ole syy sulkea silmiä. Ukrainan armeijan ja sotilaiden tekemistä mahdollisista ihmisoikeusloukkauksista ja sotarikoksista ei voi vaieta siksi, että Venäjän sotarikokset ovat paljon pahempia.

Ihmisoikeusjärjestöjen työn kyseenalaistaminen poliittista syistä voi houkutella, mutta se olisi ristiriidassa kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeusvelvoitteiden – länsimaisten arvojen – kanssa. Riippumattomien ihmisoikeustarkkailijoiden työ on elintärkeää kaikille, mutta työ ja siitä viestiminen vaativat pelisilmää, jotta järjestöt pysyvät uskottavina. Keskellä räjähdysherkkää informaatiosotaa Amnestyllä on syytä myös itsekritiikkiin.

Vaatimus uskottavuuden vaalimisesta viestinnässä ei kuitenkaan tarkoita, että ihmisoikeusraportoijien viestin pitäisi miellyttää.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?