Loiri oli oman aikansa suuria

Vesa-Matti Loiri oli monilahjakas taiteilija, josta tuli yksi sodan jälkeisen ajan suurista kulttuuripersoonista.

Vesa-Matti Loiri 70-vuotisjuhlakonsertissaan vuonna 2015.

10.8. 17:00

Taiteilija Vesa-Matti Loirin kuolema ei tullut yllätyksenä, mutta tunteita se silti kosketti. Loiri kuului niihin harvoihin, joista melkein jokaisella on muisto ja mielipide. Yksi muisteli uutisen kuullessaan Pojat-elokuvan Jakea, toinen Lapualaisoopperan Vihtori Kosolaa, kolmas Uuno Turhapuroa, neljäs ehkä Eino Leinon runojen laulajaa. Lahjoja Loirilla riitti, tuhlattavaksi asti.

Loirin asemaa suomalaisessa kulttuurissa ei selitä vain mies itse vaan myös aika, jossa hän eli. Vuonna 1945 syntyneen Loirin aktiivisimmat vuodet osuivat 1960-luvulta 1980-luvulle kauteen, jolloin televisio oli jo yhdistänyt suomalaiset yhdeksi yleisöksi, jota verkko ei ollut vielä pirstonut. Se oli aikaa, jolloin kansa seurasi pitkälti samoja kanavia, nauroi samoille vitseille ja ihaili samoja ihmisiä. Siinä ajassa saattoi syntyä kansallisia hahmoja, joista Loiri oli yksi suurimmista. Suru-uutinen kosketti monia, sillä Vesa-Matti Loiri oli tärkeä osa heidän elämäänsä ja aikaa, joka oli.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?