Salman Rushdien taistelu jatkuu

Kirjailijan kohtalo muistuttaa karulla tavalla, miksi länsi ei luota Iraniin.

Kirjailija Salman Rushdieta puukotettiin hengenvaarallisesti perjantaina luentotilaisuudessa New Yorkissa. Kuva on Rushdien esiitymisestä Itävallassa marraskuussa 2019.

15.8. 16:30

Oli lähellä, ettei Iranin uskonnollisen johdon kirjailija Salman Rushdielle Saatanalliset säkeet -romaanin vuoksi vuonna 1989 langettama tappotuomio, fatwa, toteutunut viime perjantaina. Vakavista vammoista huolimatta Rushdie selvinnee murhayrityksestä hengissä.

Rushdie elää tappouhan alla siksi, että hänen elämäntyönsä pureutuu sananvapauden, ihmisoikeuksien, suvaitsevaisuuden, totuuden ja rohkeuden ytimeen. Näiden asioiden puolustaminen on sadoille miljoonille ihmisille hengenvaarallista.

Iranin propagandakoneisto teki heti nuoresta hyökkääjästä sankarin ja masinoi Teheranin kaduille riemujuhlat. Vihaa länttä vastaan lietsotaan, sillä sille on yhä poliittinen tarve. Ulkopuolinen vihollinen ohjaa huomion muualle kuin omaan diktatuuriin, talouskriisiin ja maan johdon loputtomien virheiden sarjaan, joka eristää Iranin muusta maailmasta.

Juuri nyt Iranilla olisi ovi ulkomaailmaan raollaan. Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat yrittäneet elvyttää neuvotteluja Iranin ydinsopimuksesta. Ratkaisun hetket ovat käsillä. Vaikeissa neuvotteluissa on etsitty jotain, jolla kursia kokoon presidentti Donald Trumpin vastuuttomasti vuonna 2018 romuttama JCPOA-ydinsopimus.

Sopimuksella länsi saisi lisää kontrollia Iranin siviiliydinohjelmaan, ja Iran pääsisi eroon etenkin lännen energiapakotteista. Iranin talous on romahdustilassa, ja maa tarvitsisi ostajia kaasulleen ja öljylleen. Ostajia myös olisi. Venäjän hyökkäyssotaa seurannut energiakriisi tuo Iran-neuvotteluihin oman ulottuvuutensa. Huoli energian saatavuudesta kasvaa, mutta niin kasvaa myös huoli ydinaseiden uhasta.

Luottamusta vain ei ole. Silti epäluottamusta voi vielä entisestäänkin syventää. Iranin ulkoministeriön edustaja sanoi maanantaina, ettei Rushdien kimppuun käyneellä hyökkääjällä ole sidettä Iraniin. Iranin sijaan murhayrityksestä pitäisi Iranin mukaan syyttää Rushdieta ja tämän tukijoita.

Se ei ole totta. Iranin valtio on lietsonut vihaa Rushdieta vastaan 33 vuotta. Rushdien kohtalo on järkyttävä muistutus siitä, miksi Iraniin ei ole syytä luottaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?