Fortum palasi ilman Afrikan tähteä

Turpiin tuli maailmalla. Kotiseutujen bisnes sentään kannattaa.

Fortumin tiellä oli vaaroja.

26.8. 2:00 | Päivitetty 26.8. 14:16

Afrikan tähti -pelin termein voisi kuvailla, että Fortum palaa lähtöpisteeseensä ilman Afrikan tähteä. Matkalla tuli käännettyä pari rosvokiekkoa, ja kassa on reissussa kutistunut.

Fortum julkisti torstaina osavuosikatsauksensa. Puolessa vuodessa tuli tappiota 11,6 miljardia euroa.

Fortum lähti valloittamaan Venäjää ja Saksaa kassa täynnä sähkönsiirtotoimintojen myynnistä saatua rahaa. Riskejä ei pelätty. Nyt käytännössä kaikki riskit Pohjoismaiden ulkopuolella ovat toteutuneet. Saksasta tuli mainehaittaa kivihiilibisneksestä, suojauksien kanssa oli hankalaa, tytäryhtiö Uniperin voimala Hollannissa suljetaan sittenkin ilman korvauksia, bisnes Venäjällä muuttui mahdottomaksi Ukrainan sodan vuoksi, ja Uniperin kaasutoiminnot pettivät.

Sen sijaan sähkönmyynti Pohjoismaissa kannattaa. Henkisestikin Fortumista havaitsee paluun tunnelmia. Kun Suomen valtio avusti Uniperin avustuspaketin rakentamisessa, Fortum siirtyi lähemmäs sitä valtionyhtiötä, joka se kerran oli.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?