Hallituspuolueet jakoivat itselleen vaalitäkyjä

Mulle vero, sulle aluepolitiikkaa.

Hallitus esitteli torstaina budjettiriihen linjauksia.

2.9. 16:30

Monipuoluehallitus voisi periaatteessa tehdä sulle–mulle-politiikkaa jakamalla kipua tasaisesti kaikille. Kaikki puolueet luopuisivat hieman jostain. Toinen mahdollisuus on tietysti se, että sulle–mulle-politiikkaa tehdään keksimällä lisää hyvää: antamalla jokaiselle hallituspuolueelle jotain, mitä esitellä vaalien alla.

Sanna Marinin (sd) hallitus teki viimeisen budjettinsa tällä viikolla ja jatkoi jälkimmäisen vaihtoehdon tiellä. Venäjän hyökkäyssota, inflaatio ja sähkön hinnat antoivat syyn jakaa hyvää vaalien alla, ja energiahäly hautasi allensa sulle–mulle-politiikan päätöksiä. Aiemmin valtiovarainministeriön virkamiehet vahtivat valtion rahakirstua, mutta uudessa polvessa sellaisia vartijoita ei tunnu enää olevan.

Vasemmisto sai läpi maastapoistumisveron, jota se on sitkeästi puskenut. Vero otetaan käyttöön jo ensi vuoden alusta, mutta yksityiskohdat ovat vielä hieman auki. Perusidea on kuitenkin se, että Suomi voisi verottaa Suomessa asuneen henkilön omaisuuden arvonnousua silloinkin, kun omaisuuden luovutus tapahtuu omistajan jo asuessa ulkomailla.

Keskustan tyrkyttämä alueellinen opintolainavähennys etenee sekin, vaikkakin kokeiluna. Jälleen yksityiskohdat ovat auki, koska niitä ei ehditty jäädä odottelemaan – peruspäätös tästäkin ideasta oli saatava tehtyä ennen kuin hallitus vaihtuu. Opintolainoihin tulee hyvityksiä, jos opiskelija menee hyvitysjärjestelmässä mukana oleville alueille töihin.

Eikä ilman jäänyt Rkp:kään. Ruotsin kielen opetusta lisätään perusopetuksessa.

Ensi vuoden budjetti lisää valtion velkaa ja korkokuluja. Tämä taas on linjaus, joka jaetaan tasan kaikkien puolueiden äänestäjien kesken. Sulle–mulle-politiikassa anti on kuitenkin suunnattu ”sulle”, nuoremmille ikäluokille, jotka kantavat myös heikentyvän huoltosuhteen paineen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?